Razziák a játszótereken – Íme, az eredmény!

A közelmúltban zárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) játszótereket célzó vizsgálata. Portálunk június elején már beszámolt a felmérés kezdetéről, ezúttal Fülöp Zsuzsannát, a hatóság szóvivőjét az eredményekről faggattuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 15. bencze.aron

A közelmúltban zárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) játszótereket célzó vizsgálata. Portálunk június elején már beszámolt a felmérés kezdetéről, ezúttal Fülöp Zsuzsannát, a hatóság szóvivőjét az eredményekről faggattuk.


Az NFH a kutatással elsősorban az esetleges balesetek számát szeretné redukálni, azokat, amelyeket a nem korszerű és a szigorú műszaki szabályozásnak nem megfelelően kialakított játszótéri eszközök használata okozhat – érvelt a vizsgálat szükségessége mellett Fülöp Zsuzsanna. A kutatás valóban nem kérdés, hiszen a gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sok időt töltsenek a szabad levegőn, illetve az is, hogy sokat mozogjanak.

Csakhogy az erre legalkalmasabb helyszínen, a játszótéri eszközök használata különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt. „Megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak” – mutatott rá a megoldásra Fülöp Zsuzsanna. Mint megtudtuk, az NFH kutatása nemcsak a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazására fókuszált, hanem a közterületi játszótereken található, már telepített játszótéri eszközök üzemeltetési körülményeire is.

Hibák, hiányosságok és egyéb észrevételek

A hatóság szóvivője az eredményekről szólva kifejtette: 58 kereskedelmi egységben összesen 2.247 db játszótéri eszköz ellenőrzésére került sor, melyből 389 darab esett kifogás alá. Tehát 17 százalékos a hibaarány. A megfelelőségi tanúsítványok meglétével és jelölések szempontjából is csak minimális hiányosság került megállapításra. A játszótéri eszközök dokumentációját jellemzően abból az okból kifogásoltuk, hogy a játszótéri eszköz általános terméktájékoztatója, telepítési, szerelési, karbantartási, felülvizsgálati és használati utasítása magyar nyelven nem állt rendelkezésre, vagy hiányos volt – fűzte hozzá. 

Fülöp Zsuzsa kitért a játszóterek állapotára is. Mint mondta, 333, közterületen található játszótér ellenőrzésére került sor, és a több, mint kétezer vizsgált eszköz közel felénél talált a hatóság különböző hiányosságokat. A szóvivő példaként a megfelelőségi tanúsítvány, a karbantartási és ellenőrzési terv hiányát, a kétévenként kötelező vizsgálat elmulasztását, és az elvégzett intézkedésekről vezetett nyilvántartás hiányát említette.

Fülöp Zsuzsa végül arra hívta fel a figyelmünket, hogy a kutatás következményeként a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az ősz folyamán, a főváros területén működő számos, önkormányzati fenntartású óvodákba fog ellátogatni. „Célunk meggyőződni arról, hogy az ott található kültéri játékok, kiegészítő eszközök, mint pl. a csúszdák, mérleghinták, ütéscsillapító felületek, stb. megfelelnek-e a szabványokban és egyéb biztonságossági előírásokban, jogszabályokban meghatározott követelményeknek, valamint egyben azok tényleges állapotát is szemrevételezzük” – jegyezte meg a szóvivő.