Razziák a játszótereken!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akcióban. A hatóság szakemberei a hamarosan kezdődő vakáció biztonságának garantálása érdekében célzott ellenőrzést terveznek az ország játszóterein. A Családháló a „razzia” részleteiről érdeklődött. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 07. bencze.aron

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akcióban. A hatóság szakemberei a hamarosan kezdődő vakáció biztonságának garantálása érdekében több célzott ellenőrzést terveznek az ország játszóterein. A Családháló a „razzia” részleteiről érdeklődött.
 


A gyermekek megfelelő, egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, és sokat mozogjanak. Erre az egyik legjobb hely a játszótér. Csakhogy a játszótéri eszközök használata különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt – figyelmeztetett Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője. Mint mondta, megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak. A cél az, hogy játék közben a gyermekek ne szenvedhessenek károsodást, a játszótereken ne történhessenek balesetek!

A szóvivő kitért a vizsgálatok részleteire is. Kifejtette: elsősorban arra szeretnének választ kapni, hogy a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazási, valamint a közterületi játszótereken található, már telepített játszótéri eszközök üzemeltetési körülményei megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak. A fentieken túl az ellenőrzés kiterjed majd arra is, hogy a közterületen felállított játszótéri eszköz tulajdonosa, illetve üzemeltetője készített-e karbantartási és ellenőrzési tervet, valamint arra is, hogy a kötelező kétévenkénti biztonsági ellenőrzést elvégezte-e.

Amennyiben a hatóság azt tapasztalja, hogy az eszköz nem felel meg a biztonságos üzemeltetés feltételeinek, haladéktalanul intézkedik a hiányosságok kiküszöbölése érdekében– tájékoztatta portálunkat az NFH szóvivője.

További vizsgálatokat!

dr. Eitmann Norbert a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke örömtelinek nevezte, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több célzott vizsgálatot is folytat a gyermekek védelme érdekében. A fogyasztóvédő a Családhálónak magyarázatképpen hozzátette: sajnos ahogy a jó idő beköszönt, minden évben gyakoriak a kisebb-nagyobb balesetek a játszótereken. Ezért rendkívül fontos – folytatta -, hogy a játszótereken található játékok, és maga a tér is biztonságos legyen, ahova a szülők nyugodtan vihetik gyermekeiket. Véleménye szerint továbbra is szigorú hatósági fellépésre van szükség ott, ahol veszélyben lehetnek a gyermekek, ezért ezt követően is feltétlenül folytatni kell a vizsgálatokat.

Nagyon fontosak a célzott, ismétlődő vizsgálatok, hiszen nap mint nap tapasztalják a kisgyermekes szülők a játszótereken a rongálások nyomait, melyek veszélyeztethetik a gyermekek biztonságát – hangsúlyozta a Családháló megkeresésére a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) szóvivője. 

Kispál Edit arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabványok betartására sem mindig ügyelnek a játszótereket építők, illetve az építést követően a karbantartásra sem, így a szigorú hatósági fellépés mindenképpen támogatandó. Véleménye szerint azonban azt is látni kell, hogy csak akkor lesz hatékony a hatósági fellépés, ha a dohányzókkal és a kutyatulajdonosokkal szemben is fel tudnak lépni, és a homokozóban nem kell a csikkeket, kutyapiszkot, egyéb szennyeződéseket kerülgetni a gyerekeknek. Ezért nagyon jó kezdeményezés a játszóterek körbekerítése, éjszakára történő bezárása – fűzte hozzá.