Reflektálás önmagunkra – ami a legtöbb szülő életéből hiányzik

A modern élet rohanó, állandóan valamilyen feladatot teljesítő anyái és apái nagyon kevés időt hagynak maguknak arra, hogy időnként megálljanak és átgondolják, hol is tartanak, mi az, ami rendben van, és min kellene változtatni. Márpedig ez komoly stresszfaktor, pedig abból Dunát lehet rekeszteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 15. Családháló

Playful mother and children

Stressz, kimerültség, túlpörgés…ezek mind olyan faktorok egy szülő életében, ami alig hagy időt arra, hogy leüljön és időnként objektívan, szinte kívülről szemlélve önmagát elemezze életét, annak eseményeit, tapasztalatait, és levonja a konzekvenciákat.

Pedig az köztudott, hogy egy eseményből, tapasztalatból akkor tanulunk a legtöbbet, ha képesek vagyunk reflektálni rá. Egy, a Harvard Egyetemen készült tanulmány szerint azok az emberek, akik szánnak erre időt, magabiztosabbá válnak céljaik elérését illetően.

Amikor egy szülő végiggondolja, hogyan viselkedik, viszonyul önmagához és szeretteihez, az segít abban, hogy erősítse a jó dolgokat és elhagyja a rosszakat. Egy ausztrál nevelési program, a Bringing Up Great Kids (kb: Neveljünk Nagyszerű Gyerekeket, BUGK) rámutatott, hogy egy-egy önreflexív pillanat után a szülők tudatosabbnak, nyugodtabbnak érezték magukat, miközben sokkal pozitívabban álltak a gyerekeikhez is.

A program egyik része egy mindfulness-technika volt, ami egy adott szerepjáték során időnként megállította a szülőket, úgy, ahogy megállítunk egy dvd-t, s reflektálniuk kellett önmagukra és a szituációra, mielőtt reagáltak volna a gyereküknek az adott helyzetben.

S hogy hogy lehet mindezt a hétköznapokban megvalósítani? Először is érdemes feljegyezni a hét fontos eseményeit, főleg azokat, amelyekkel kapcsolatban kétségeink voltak, konfliktusba keveredtünk, feszült helyzetbe kerültünk. Aztán jöhetnek a pozitív, megerősítő gondolatok, és persze az önreflexió.

Íme, néhány tipp segítségképpen:

 1. A kedvenc pillanatom a gyerekekkel a héten az volt, amikor…
 2. A legkedvesebb percek a párommal a héten azok voltak, amikor…
 3. A barátaimmal a héten úgy tartottam a kapcsolatot, hogy…
 4. Amit ezen a héten különösen jól csináltam, az az volt, hogy…
 1. Ezen a héten úgy kapcsoltam ki egy kicsit, hogy…
 2. Egy különleges dolog, amit valakiért megtettem, az volt, hogy…
 3. Amit szülőként tényleg jól csináltam a héten az volt, hogy…
 4. Amiért hálás voltam a héten, az az, hogy…
 5. Amit a héten a legjobban értékeltem a gyerekeimben, az az volt, hogy…
 6. Amit nagyon várok jövő héten, az az, hogy…
 7. Amit jobban csinálnék jövő héten szülőként, az az, hogy…
 8. Ha választanom kéne egy szót a következő hétre, amire fókuszálok, az az lenne, hogy…