Rémisztő hírek az ultrahangon? Ne ijedj meg, várd ki a végét!

Azt mondják a terhesség a legcsodálatosabb állapot. Mindig egy kicsit irigykedve fogok gondolni azokra, akiknél ez tényleg igaz.

ultrahang
2019. február 22. Babaszoba
Az én két terhességem ugyanis egy érzelmi hullámvasút volt, melyben sajnos jóval több volt az ijesztgetés, mint a felhőtlen pillanat.
Mivel mi az első babánkat a terhesség korai szakaszában elvesztettük, így számunkra az azt követő terhességem első ultrahangja egy elképesztően várt, ám csupa aggodalommal teli esemény volt. Vajon tényleg van baba? Jó helyen van? Dobog a szívecskéje? Minden rendben lesz? Szülők leszünk? – rohantak le minket a kételyek a rendelőbe menet.
Amikor végül is megpillantottuk a képernyőn az apró babszemet – leendő kisfiúnkat – és annak gőzerővel dobogó kis szívét, eloszlottak fejünk felett a felhők, és úgy éreztük; IGEN, ezúttal elhihetjük – jön a baba! Tényleg beköszöntöttek azok a napok, amikor az ember csak úgy szökken egyet séta közben a boldogságtól. De ez az állapot alig pár hétig tarthatott csupán?
Kíváncsian, érdeklődve érkeztünk meg a 12. heti ultrahangra. Alig vártuk, hogy láthassuk mekkorát nőtt, hogyan formálódott a kis magzatunk. A 20 perces vizsgálat alatt végig biztatott minket a doktornő, hogy minden szép, minden rendben, hatalmas, erős a baba, és azt is megsúgta, hogy ő bizony lát valamit a lábak között, úgyhogy valószínűleg kisfiúval van dolgunk. Potyogtak az örömkönnyeink, nem győztük morzsolgatni egymás kezét a férjemmel boldogságunkban.
Az adatok felvezetésekor aztán az ultrahangot végző hölgy észrevette, hogy nem mérte meg a kicsi haskörfogatát, így újra zselét és ultrahangot ragadott, én pedig visszamásztam a vizsgálóágyra. Néhány perc fülsüketítő csendben zajló méregetés után vészjóslóan szólalt meg: a kicsinek a normálisnál sokkal nagyobb a pocakja és a belei is fehéren mutatkoznak meg az ultrahangon, úgynevezett fokozott ekogenitású beleket lát.
– Oké? – néztünk rá nagy szemekkel, – de ez mégis mit jelent?
– Ismerik a cisztás fibrózis nevű betegséget? – kérdezte
Mi meg csak néztünk bambán továbbra is, mert nem akartuk elhinni, amit hallunk. A doktornő persze hozzátette, hogy az átlagon felüli haskörfogat és a fehéren megmutatkozó belek persze több dologra is utalhatnak a genetikai probléma mellett. Végül is átirányítottak a kórházba, hogy ott még alaposabban megvizsgálhassák a dolgokat, és annak függvényében dönthessünk, hogyan tovább.
Két nappal későbbre kaptam időpontot, természetesen ennyi idő alatt nem változott semmi, teljesen azonos eredményt mutatott az ultrahang vizsgálat. A doktornő leültetett és ismertette a lehetőségeinket. Választhattam, hogy az eredmények ellenére zavartalanul folytatom a terhességet, alávetem magam egy amniocentézisnek, esetleg nekivágunk férjemmel egy hosszadalmasabb, de biztonságosabb és persze jóval drágább genetikai vizsgálatnak. Az amniocentézist a korábbi vetélésem és a magas rizikó faktor miatt kizártam, s így párommal a második lehetőség mellett döntöttünk.
Néhány nap múlva visszatértünk a kórházba, alávetettük magunkat a vérvételnek illetve részt vettünk az azt követő tájékoztatón, ahol a genetikus szakembertől megtudtuk, hogy a kisbabánk ultrahang leletei a cisztás fibrózis, a Down-kór és még egyéb genetikai problémák előjelzője is lehet. De legesélyesebbnek a CF látszott, így arról kaptunk egy igen drámai “ízelítőt”. A beszélgetés során végig úgy éreztem, hogy igyekeznek arra terelni, hogy rossz hírek esetén a terhesség megszakítása mellett döntsek. Teljesen letaglózva hagytuk el a helyszínt, és hangulatunkon, reményeinken az sem segített, hogy utána napokon keresztül bújtam az internetet cisztás fibrózissal élő emberek történeteit olvasgatva.
A genetikai vizsgálat eredményére majdnem két hetet kellett várnunk. Nem tudtam enni, aludni, gyakran rémálmaim voltak. A férjem komolyan aggódni kezdett, hogy a stressz árt majd a babának, de egyszerűen nem tudtam kikapcsolni az aggódást. Minden telefoncsörrenésre a doktornő hívását vártam, gondolni sem tudtam másra.

A cikk itt folytatódik.