Rengeteg élmény aprópénzből – kanapéturizmus

A fiatalok körében egyre nagyobb a visszhangja egy új divatnak, a kanapéturizmusnak. Hazánkban ugyan még gyermekcipőben jár az utazás eme fajtája, azonban számtalan előnyét ismerve hamar lendületet kaphat. Nem kell hozzá más csak rugalmasság, nyitottság és egy kis kalandvágy!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 05. bencze.aron

A fiatalok körében egyre nagyobb a visszhangja egy új divatnak, a kanapéturizmusnak. Hazánkban ugyan még gyermekcipőben jár az utazás eme fajtája, azonban számtalan előnyét ismerve hamar lendületet kaphat. Nem kell hozzá más csak rugalmasság, nyitottság és egy kis kalandvágy!


Túl személytelen a megszokott dizájnú szállodai szoba? Vagy pusztán a panzió szobaára is túlságosan megterhelné a pénztárcánkat? A sátorozáshoz pedig túl hideg van? Nos, ekkor sem kell lemondani vágyainkról, hogy bejárjuk a világot, ugyanis a kanapéturizmusnak köszönhetően akár ingyen szerezhetünk szállást a földrészek bármely városában, ha vállaljuk, hogy olykor hozzánk is bekopogtat egy világjáró… Vajon megéri?

Kölcsönösségi alapon

A kezdeményezés alig egy évtizeddel ezelőtt, az előző évtized elején Amerikából, San Franciscóból indult útjára. A coach-surfing kifejezést a magyarok kanapéturizmusra fordították, alapvetése pedig a kölcsönösség. Azaz a világháló segítségével az utazni szándékozó felveszi a kapcsolatot azzal az illetővel, aki hajlandó saját lakásában szálláshelyet biztosítani a számára. Ezzel természetesen vállalja a kockázatot, hogy nála is jelentkeznek majd. A gyakorlatban mindössze egy regisztrációt kell megejteni a coach-surfinggel foglalkozó weboldalak egyikén: a szokásos profiladatok kitöltése és a saját képek feltöltése után már csak egy rövid bemutatkozást kell írni, illetve meg kell jelölni, hogy pontosan mit kínálunk: kanapét vagy külön szobát, hány napra, lehet-e dohányozni. Ezt követően pedig máris felcsaphatjuk a világatlaszt, hogy kinézzük első szálláshelyünket. Fantáziánknak nagyjából semmi sem szabhat határt, hiszen a világ szinte összes országából kínálnak alternatívákat a résztvevők, jelenleg közel 70 ezer város, négy millió fővel képviselteti magát szinte a világ minden tájáról.

Több mint szállás

A befogadók között találkozhatunk fiatal egyetemistával és többgyerekes családdal, sőt akadnak nyugdíjasok is. Ez többek között azért sem mindegy, ugyanis a szállásadó egyben idegenvezetőként is funkcionál. Segítségével fedezheted fel a várost igazán – vallják a közösség kitalálói, akik szerint a helyiek ismeri az igazán jó helyeket, ők tudnak valódi szórakozást kínálni a turistáknak. Sok esetben kulcsot is adnak a szállásadók, ami csak első hallásra merész, ugyanis elválás után mindkét fél értékeli a másikat, a visszajelzések nem törölhetőek, ami erősíti a szörfölők közötti bizalmat. Természetesen kisebb stiklik mindenhol történhetnek, azonban a rendszer hosszabb távon kilöki magából a megbízhatatlanokat. Van olyan is, aki nem szállást, csupán némi segítséget kér az adott országban élő emberektől, idegenvezetést vagy egy kis beszélgetést valamelyik kávézóban. Tehát a rendszer rugalmas, a hangsúly a kölcsönösségen van.