Részletek Orbán Viktor beszédéből a WHO regionális bizottsági ülésén

Orbán Viktor felszólalt a WHO regionális bizottsági ülésén. Részletek a miniszterelnöki beszédből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
WHO
2017. szeptember 15. Miniszterelnok.hu

(…)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A népességfogyás olyan problémát jelent Európa számára, amely sürgős választ vár tőlünk. Önök is tudják, több megoldási javaslat is született ebben a kérdésben. Van olyan terv, amely az európai népesedési problémát migrációval kívánja megoldani. Több nemzetközi szervezet is képvisel ilyen álláspontot, és vannak országok, nemzetállamok, amelyek ellenkezőleg: betelepítés helyett a családpolitika megerősítésével kívánnak válaszolni erre a kihívásra. Mi, akik testközelből figyeljük ezt a kérdéskört, azt az álláspontot alakítottuk ki, hogy a bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett, nem a bajt kell a nyakunkba venni, azzal csak tetéznénk azt, hanem a segítséget kell, kellene oda vinni, ahol a baj van. Nekünk itt, Európában mindenünk megvan ahhoz, hogy segítsünk. Tudásunk, köszönhetően a modern orvostudománynak, köszönhetően a kiváló és elhivatott orvosainknak, köszönhetően a jó egyetemeinknek, és van gazdasági erőnk is, hála az európai gazdaság teljesítőképességének. Mindenünk megvan tehát ahhoz, hogy célzott egészségügyi programokat indítsunk azokban a térségekben a régiónkon kívül, ahol a leginkább szükség van erre. És rendelkezünk minden képességgel ahhoz is, hogy egy hosszú távú stratégiát összerakjunk, amivel kihúzhatjuk a bajból a most háborútól és kilátástalanságtól reményvesztett térségeket.

(…)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyarországon ma három akcióterv fut, amely igényt tarthat az Önök érdeklődésére. Mind a három akciótervet évekkel korábban indítottuk, és élénk nemzetközi érdeklődést váltottak ki. Új megközelítéseket alkalmaztunk, és az érintett érdekcsoportok közötti új egyensúly kiépítésének igényével fogalmazódtak meg.

Az első ilyen akciótervünk a munkahelyvédelmi akcióterv, amely a munkanélküliség fölszámolását tűzte ki célul; abból a meggyőződésből indulva ki, hogyha nincs munka, akkor nincs önbecsülés, nincs jövőkép, nincs gyermekvállalás, és akkor nincs értelme az egészséges életmódra törekedni sem. Hét esztendő alatt a 12 százalékos munkanélküliséget a 4 százalék közelébe hoztuk le, kézzelfogható közelségben van hazánkban a teljes foglalkoztatás.

A második akcióterv, amely jelenleg fut a mi hazánkban, egy demográfiai akcióterv, amely a népességcsökkenés lassítását, megállítását, majd növelését tűzi ki célul. Néhány évvel ezelőtt, a demográfiai akciótervünk megindítását megelőzően a teljes termékenységi arányszám 1,25 volt, ezt hat év alatt feltornáztuk 1,49-re. És ennek a demográfiai akciótervnek az a bevallott célja, hogy a teljes termékenységi arányszám 2,1 százalék legyen, vagyis a mi nemzeti közösségünk képes legyen arra, hogy biológiai értelemben önerőből reprodukálja – legalább reprodukálja – saját magát, ezért a magyar gazdaságpolitika középpontjában a demográfiapolitika áll.

A harmadik akcióterv, amely fut Magyarországon ma, a népegészségügyi akcióterv. Ez három résztervet és három komoly csatát, ütközetet, időnként háborút tartalmaz. A népegészségügyi akciótervünk első helyén a dohányzás ellen folytatott küzdelem áll. 2010-ben mi, magyarok világelsők voltunk a tüdőrákos megbetegedésekben. Szakembereink azt mondták, hogy ennek a magas tüdőrákos megbetegedési aránynak 90 százalékban a dohányzás az oka. 2012-től az Önöket vendéglátó országban tilos a dohányzás zárt és több nyílt légterű közösségi térben, és radikálisan átalakítottuk – óriási politikai viták közepette ellenőrzés alá vonva – a teljes magyar dohánykereskedelmet. A szigorításoknak van már eredménye. 2014-es adatokat ismerünk, illetve 2014-ben publikált adatokat ismerünk, és ezek azt állítják, hogy 2012 és 2013 között 28 százalékról 19 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzók száma Magyarországon.

A második csatánk a népegészségügyi akcióterv keretében az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása ellen vívott csata. Megadóztattuk a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó, magas cukor- és sótartalmú, illetve más, egészségkárosító összetevőktől hemzsegő élelmiszereket. Ezt a köznyelv chipsadónak nevezi. Az ebből befolyt összeg, amely megközelíti a félmilliárd eurót, az egészségügyi rendszeren belül maradt. A mindig jó étvágyú pénzügyi munkatársainkat sikerült megfékezni a kormányzatban, és ez az összeg az egészségügyön belül maradt, alapvetően a helyzet javítására, az egészségügyben dolgozók béremelésére tudtuk fordítani. Ennek az adónak köszönhetően a gyártók 40 százaléka megváltoztatta a receptúráját, 30 százalékuk teljesen eltávolította a káros összetevőket, 70 százalékuk pedig csökkentette a káros összetevők mennyiségét, mindeközben az ilyen törvény alá eső termékeknek a forgalma 27 százalékkal csökkent.

A harmadik csata, amit megvívtunk a népegészségügyi akciótervünk keretében, a közétkeztetés reformja, amely a gyermekek számára próbál egészségesebb táplálkozást biztosítani. Az eredmények egyelőre felemásak, itt még sok munka vár ránk. És ha már a gyermekeinkről van szó, akkor még szeretném Önöknek elmondani azt, hogy a fiatalok életének részévé tettük a sportot. Magyarország egy sportnagyhatalom az élsport és az olimpiai aranyérmek számát tekintve, de messze vagyunk a világ élvonalától az egészséges életmód tekintetében, ezért bevezettük a mindennapos, kötelező testnevelést az általános iskoláinkban, és ma már 1,2 millió, tehát egymillió-kettőszázezer gyermek vesz részt mindennapos testnevelésben.

Van most előttünk egy következő feladat a népegészségügyi akcióterv keretében, amiben nagyon sok munka vár ránk, s ez a daganatos megbetegedés okozta halálesetek témája, ami a mi hazánkban kiemelt népegészségügyi probléma. Az ezredforduló óta vannak megbízható számaink, és azt látjuk, hogy kisebb ingadozással évente 33 ezer olyan haláleset történik, amelyet rosszindulatú daganat okoz, s ez az összes halálozás egynegyedét jelenti. Önök is tudják, hogy a legfájóbb halálok mindig az, amiről úgy érezzük, hogy megelőzhető vagy kiszűrhető lett volna, márpedig a daganatos megbetegedések esetében azok nagy arányában így áll a helyzet. Az elmúlt években kiépítettünk egy szervezett és célzott népegészségügyi szűrővizsgálati rendszert, hogy megállítsuk az ilyen betegségek számának növekedését. Magam is érdeklődéssel várom az első visszajelzéseket.

(…)

A teljes beszéd szövege ITT található.