Rettegés a szüléstől

A legtöbb nő kicsit szorong a szüléstől, különösen az elsőtől, vannak azonban olyan kismamák is, akik számára a szüléstől való félelem rendkívüli. Ahelyett, hogy a baba érkezését várnák, rettegnek a szülés lefolyásától. A szülőszoba számukra egy kínzókamra és úgy érzik, az egyetlen megoldást a császármetszés jelentheti. A jelenség neve: tokofóbia.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 30. Gyarmati Orsolya

A legtöbb nő kicsit szorong a szüléstől, különösen az elsőtől, vannak azonban olyan kismamák is, akik számára a szüléstől való félelem rendkívüli. Ahelyett, hogy a baba érkezését várnák, rettegnek a szülés lefolyásától. A szülőszoba számukra egy kínzókamra és úgy érzik, az egyetlen megoldást a császármetszés jelentheti. A jelenség neve: tokofóbia.


Noha a tokofóbia mindössze a nők 10 százalékát érinti, az orvosoknak és szülésznőknek komolyabban kellene venniük a jelenséget, vélte Zara Chamberlain bába a Royal College of Midwives konferenciáján. Szerinte minden kórházban kellene lennie egy olyan szakembernek, aki kifejezetten ezeket a nőket segíti végig a szülés alatt.

Sally története

Sally a nyolcadik hónapban van és tokofóbiás. Miután 14 évesen megerőszakolták, úgy gondolta, soha nem fog gyereket szülni, így érthető, hogy retteg a mostani helyzettől. “A félelmem elsősorban abból fakad, hogy a kórházban teljesen kiveszik a kezemből az irányítást, és össze-vissza vizsgálnak”, mondja. Amikor Sally megtudta, hogy várandós, azonnal azt gondolta, hogy számára a császármetszés, mint opció megnyugtató lenne, az orvosa azonban azt mondta, a biztosítása miatt csak epidurális érzéstelenítésre van lehetősége. “Úgy éreztem, annak ellenére, hogy tokofóbiával diagnosztizáltak, sem segítséget, sem támogatást nem kapok”, meséli Sally, aki végül jogi következményekkel fenyegette meg a kórházat, amennyiben nem császározzák meg, s így elérte célját. “25 éve próbálok a fóbiámon túllépni. Jó lenne, ha a kórházakban nyitottabbak lennének a hozzám hasonlóan tokofóbiától szenvedő emberekkel kapcsolatban!”

Megtalálni az okokat

A tokofóbia kialakulásának hátterében különböző okok állhatnak, például a fájdalomtól való félelem, nehéz gyermekkor, depresszió, vagy szexuális trauma. A Liverpooli Női Kórházban Simon Mehigan szülész segít az anyáknak letenni félelmeiket. “A tokofóbia olyan nőknél is kialakulhat, akiknek az első szülésük negatív élmény volt”, mondja a szakember. “A várandósság alatti rendszeres találkozókon igyekszem önbizalmat önteni beléjük és megtalálni félelmük gyökerét. A császármetszésre pedig esetükben nem szabad nemet mondani, a tapasztalataim alapján azonban elmondhatom, hogy sokan végül mégis a természetese úton történő szülést választják. Az íróasztalom televan képeslapokkal, amit anyukák írtak nekem a szülés után ezzel a szöveggel: “Büszke vagyok magamra, hogy megcsináltam!”

Mélységes félelem

Ez a fajta hozzáállás azonban nem mindenkinél válik be. Egyes kutatások olyan extrém esetekről is beszámolnak, amelyek során nők inkább elvetették gyermekeiket, semmint hogy át kelljen élniük a szülési fájdalmakat. Más nők esetében az történt, hogy valamikor fiatalkorukban hallottak egy traumatikus szüléstörténetet, aminek mentén tokofóbia alakult ki bennük. A Birth Trauma Association egyik társalapítója, Maureen Treadwell szerint nagyon sok olyan nővel találkoznak, aki tokofóbiás, de a császármetszés lehetőségét megtagadták tőle. “Bármi is álljon a félelem hátterében”, mondja, “alapvető fontossággal bír, hogy ezek a nők maguk választhassák meg, hogyan kívánják világra hozni gyermeküket.”

Megkönnyebbülés

Dr. Malcolm Dickson, szülész-nőgyógyász szerint a császármetszés valóban a legjobb opció a tokofóbiás nők számára. “A szüléstől való félelem nagyon komoly dolog. Látom, mennyire megkönnyebbülnek azok a kismamák, akik megkapják az engedélyt a császármetszésre. A szorongás és félelem a magzat számára is káros, és különböző lelki és fizikai problémákat ohozhat mind a várandósság, mind a szülés során.” Dr. Dickson terve, hogy kifejleszt egy olyan eszközt, amellyel mérni lehet az anyukák szüléssel kapcsolatos szorongási szintjét. A dolog továbbgondolása egy olyan vizsgálat, ami megjósolhatná, nehéz, vagy könnyű szülése lesz a kismamának? Susan Wray professzor a Liverpooli Egyetem Centre for Better Births (Központ a Jobb Szülésekért) munkatársa a méh működését kutatja annak érdekében, hogy megértse, milyen feltételek kellenek a nyugodt, könnyű szüléshez, írja a BBC.

Személyes törődés

Maureen Treadwell szerint sok nőt olyan szinten traumatizál a szülési élményük, hogy a végén pszichiátrián kötnek ki. “Valahogy el kellene érnünk, hogy a nőknek ne legyenek ilyen szörnyű tapasztalataik”, mondja Treadwell. A Royal College of Midwives már jóideje kampányol azért, hogy a bábák nagyobb létszámban lehessenek jelen a kórházakban többek között éppen azért, hogy minden kismamával személyesen tudjanak foglalkozni.