Rétvári: a bankok helyett a családokat támogatja az új kormány

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a családi típusú adórendszer meghozta első eredményeit; Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta: a KSH kedden publikált adatai is ezt támasztják alá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 28. szabo.daniel

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a családi típusú adórendszer meghozta első eredményeit; Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta: a KSH kedden publikált adatai is ezt támasztják alá.


A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: már idén érezhetően erősebbek is a magyar családok.

Kiemelte: a jelenlegi kormány tartja a családoknak tett választási ígéreteit. Aki a mostani családi típusú adórendszer eltörlését követeli a parlamentben, az valójában a gyermeknevelés idéntől biztosított fedezetét akarja elvonni a családosoktól.

Mivel a keresetek reálértékének a legnagyobb növekedése a sokgyerekes családoknál következett be, ez egyértelmű üzenet a kormányzat irányából: aki több gyereket vállal és dolgozik, az több támogatásra számíthat – fogalmazott.

A kereszténydemokrata politikus szerint ezek az adatok valamelyest tompítják azt a több évtizedes igazságtalanságot, hogy a több gyermek vállalása egyenlő a szegénység vállalásával. Minden kormányzatnak el kell döntenie, hogy kiket támogat: a családokat vagy a bankokat – szögezte le.
Hozzátette: jól láthatóan a mostani ellenzék a bankok pártján áll, míg a kormány a családok érdekét tartja elsődlegesen szem előtt.

“Bízunk benne, hogy a családtámogatási rendszer a jövőben meghozza eredményét és lassítani tudja a népességfogyás ütemét – fogalmazott, hozzátéve: a KDNP a családok pártjaként a kormányzatban a legfőbb feladatának a magyar családok megerősítését tartja.

A KSH keddi adatai szerint a családi kedvezményeket is figyelembe véve az első féléves nettó átlagkereset 8,3 százalékkal, a reálkereset pedig 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A keresetek reálértékének legnagyobb növekedése a sokgyerekes családoknál következett be.

A kétgyerekes szülők nettó keresete 13,8 a háromgyerekeseké 22 százalékkal nőtt az első félévben, s ezzel a reálkereset 9,3, illetve 17,2 százalékkal emelkedett. A gyermektelen családokban a 4,7 százalékos bérnövekedés is 0,6 százalékkal emelte a reálkeresetet az első félévben. A nettó átlagkereset az év első hét hónapjában 140.100 forint volt, 5,5 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.