Rétvári Bence: 2010-ben szembenéztünk hazánk aggasztó demográfiai helyzetével

Mire számíthatnak a családosok az új esztendőben? Mi a helyzet a CSOK-kal és az egyéb kedvezményekkel? A demográfiai helyzet javítása érdekében tett intézkedésekről és a tervekről kérdeztük az EMMI parlamenti államtitkárát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. január 06. Gyarmati Orsolya

CSH: Januártól indult az új bölcsődei rendszer. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mennyire sikerült az önkormányzatoknak megvalósítani az átállást?

Rétvári Bence: Az eddiginél sokkal rugalmasabb, az igényekhez alkalmazkodó bölcsődei rendszer jön létre januártól, mely azt jelenti, hogy 2017-től már nem csak a tízezer fő feletti településeken kell bölcsődét működtetni. Amennyiben legalább öt kisgyermek szülei kifejezetten kérik az ellátást, vagy ahol legalább negyven, három éven aluli kisgyermek él a településen, az önkormányzat kötelező feladata lesz megszervezni a kisgyermekek napközbeni ellátását. Minderre két év felkészülési időt, fejlesztési pénzeket és üzemeltetési normatív támogatást kapnak az érintett települések.

A cél az, hogy két év alatt 60 ezerre nőjön a bölcsődei férőhelyek száma. Milyen támogatást kapnak az önkormányzatok, hogy ez a cél meg tudjon valósulni?

Egyrészt rendelkezésre áll tehát egy kellően hosszú felkészülési idő, amely az új ellátási struktúrát bevezető törvény 2015. év végi kihirdetése, vagyis a feltételek ismertté válása óta eltelt egy évet is beleszámítva összesen három évet jelent.

Másrészt uniós forrásokból a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre új bölcsődei és óvodai férőhelyek létrehozására, valamint a már meglévők korszerűsítésére. A meghirdetett kiírásokban több ezer létrehozandó új bölcsődei férőhelyre nyújtottak be pályázatot. A pályázati lehetőségek nyitva állnak az önkormányzatok számára, és az állam az intézmények működtetéséhez is hozzájárul költségvetési támogatás formájában.

Elmondható tehát, hogy a januártól átalakuló ellátórendszer a szülők és az önkormányzatok számára is kellő rugalmasságot biztosít: a hagyományos bölcsőde mellett mini bölcsőde vagy családi bölcsőde keretében is teljesíthető az ellátási kötelezettség, és akkor a munkahelyi bölcsődékről még nem is esett szó.

Milyen volt 2016 a CSOK tekintetében? Kik azok, akik leginkább igénybe veszik az otthonteremtési támogatást? (számok, százalékok!)

Eddig összesen 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt a bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent. Csak összehasonlításképpen: a korábbi szocpol idején ez a szám éves szinten kb. 500 volt.

A CSOK népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre. A legnagyobb, tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, amiből jól látszik, hogy a CSOK az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni.

Az érdeklődő családok közel 40%-a, mintegy 39 ezren új lakás építésére, vásárlására szeretnék felvenni a támogatást – ezek több mint fele (54%), 21 ezer család érdeklődik a három- vagy többgyermekeseknek járó 10 millió Ft iránt –, több, mint felük (56%), kb. 54 ezer pár használt lakás vásárlását tervezi, és 4%-uk, 4 ezer család gondolkodik meglévő otthona bővítésében.

A jövőre tekintettel is szeretnénk, ha a magyar családok is éreznék, hogy Magyarország erősödik, ezért a következő évben több pozitív változás is történik az érdekükben. A 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra.

Érzékelhető-e már, hogy a kormány családközpontú szemlélete következtében nő a gyermekvállalási kedv Magyarországon?

A kormány 2010-ben szembenézett hazánk aggasztó demográfiai helyzetével, a 35 éve tartó népességfogyással. Felvettük a kesztyűt, ennek köszönhetően mára sikerült elmozdítani az országot a mélypontról. A családbarát intézkedések és a valós, javuló gazdasági teljesítmény hatására a demográfiai mutatók elkezdtek javulni. Az egyik legfontosabb népesedéspolitikai eredmény, hogy a termékenységi ráta a 2010-es 1,25-os szintről a tavalyi évre 1,44-ra emelkedett. Eközben a korábbi évek alacsony házasodási kedve pozitív irányra váltott: a házasságkötések száma 2015-ben 30%-kal haladta meg a 2010-es adatokat. Mindezek mellett külön öröm, hogy az abortuszok száma folyamatosan csökken, 2010 és 2015 között 23 százalékkal.

Mindez egy rendkívül nehéz, nemzetstratégiai kérdés, mivel a fennmaradásunk forog kockán, mondhatnánk úgy is, hogy itt a lét a lét. Komolyan foglalkoznunk kell olyan kérdésekkel, mint hogy átlagosan miért egyre idősebb korban vállalnak gyermeket, vagy hogy a gyermekvállalással kapcsolatos tervek végül miért nem valósulnak meg. Hangsúlyoznunk kell, hogy a gyermekvállalás mára már nem jelent szegénységi kockázatot.

Családháló Díjak átadása.

Fontos és pozitív eredmény, hogy az Eurostat és a KSH egységes európai évenkénti felmérése alapján javult a helyzet a gyermekszegénység terén is: a 18 év alattiak körében a szegénységi arány 2014-hez képest 5,1 százalékponttal mérséklődött, mely azt jelenti, közel 47.000 gyerekkel kevesebb nélkülöz.

Ez a siker elsősorban a családok anyagi helyzetében bekövetkezett javulásnak köszönhető: a szülők közül többen kapnak munkát, a bérek sok helyen emelkedtek és a gyermeket nevelők jóval kevesebb adót fizetnek. Mindezek mellett már 800.000 gyerek jut ingyenes tankönyvhöz és közben további 2 milliárd forinttal bővül a gyermekétkeztetésre fordított összeg.

Mik a 2017-es, családokat érintő tervek?

Szerencsére nemcsak terveink vannak 2017-re, hanem kész intézkedések. Az a célunk, hogy érezhető segítséget tudjunk nyújtani a családoknak.

2016 és 2019 között 20 ezer forintról 40 ezer forintra, vagyis a kétszeresére növekszik a kétgyermekesek által igényelhető adókedvezmény, ami így 2017-től 30 ezer forint lesz.

További támogatást kapnak azok a frissen házasodott párok is, akiknél viszonylag hamar, két éven belül jön a baba. Ők ebben az időszakban a korábbiakban csak az első gyermekkel járó adókedvezményt tudták igénybe venni, de január 1-je után, a szabályok módosulásával a két évig járó “frissházas” adókedvezményt is fel tudják majd használni.

Fontos lesz a családok szempontjából az élelmiszerek áfatartalmának csökkenése, amely január 1-jétől a friss tej, a tojás és a baromfihús árát fogja lényegesen csökkenteni, mellyel átlagosan további 35-40 ezer forint marad a kétgyermekes családok zsebében. Itt külön eredmény, hogy az élelmiszeráfa-csökkentés hatását minden nagy élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak, de egyes cégek ezt meghaladó mértékben is mérséklik az érintett baromfitermékek árát.

A korábban már említett családi otthonteremtési kedvezményt is egyre többen vehetik igénybe, hiszen a 211 milliárd forintos keret mellett a január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkentett áfa visszatérítési lehetősége is azokat a családokat fogja segíteni, akik új otthont vásárolnak vagy építenek.

Januártól 15 százalékkal emelkedik a minimálbér, ez önmagában éves szinten több mint 130 ezer forintot hagy egy családnál, és 25 százalékkal nő a szakmunkás-minimálbér, ami ennek a dupláját, csaknem 260 ezer forint többletet jelent.

A minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege is emelkedik: a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra, ami mintegy 84 ezer gyermekes szülőnek jelent többlettámogatást.

Jövőre az 5. osztályos diákokkal már 800 ezerre fog emelkedni azoknak a gyermekeknek a száma, akik ingyenesen, alanyi jogon juthatnak tankönyveikhez. A felsőbb évfolyamokon tanulók pedig rászorultsági alapon továbbra is igényelhetik az ingyenes tankönyveket.

A jövő évi költségvetésben az ingyenes gyermekétkeztetési források is tovább bővülnek, hiszen további 2 milliárd forintot biztosít a költségvetés a rászorultak étkeztetésére. Hozzátenném, hogy a kormány az elmúlt években is igyekezett javítani az ételek minőségén, így az egy főre jutó napi keretet 370 forintról 570 forintra emeltük.

Mit üzenne a Családháló olvasóinak az új évre?

Először is, boldog újévet kívánok! A mai, fogyasztáson alapuló világban többször és jobban kell hangsúlyozni, hogy a boldogság forrása elsősorban nem az anyagi javakon alapul, nem azokon múlik, hanem azon, hány barátunk, hány családtagunk van, kik vesznek minket körül. Így erre az évre (is) sok barátot és sok családi programot, sok együtt töltött időt kívánok!

(Nyitókép: Hegedüs Márton, belső kép: családháló.hu/Képszerkesztőség – Tuba Zoltán)