Rétvári: évről évre jelentősen csökken a bölcsődébe fel nem vett gyerekek száma

Évről évre jelentősen csökken a bölcsődébe fel nem vett gyermekek száma - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szél Bernadett (LMP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Rétvári Bence jelezte: a gyermekek napközbeni ellátását biztosító férőhelyek számát 2020-ig 60 ezerre kívánják növelni, amely a jelenlegi férőhelyszámhoz képest 33 százalékos bővítést jelent.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 11. MTI

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: míg 2010-ben a bölcsődébe fel nem vett gyerekek száma 4167 volt, 2011-ben 4044, 2012-ben 2196, 2013-ban 2153, 2014-ben 2072, 2015-ben pedig 1795. A parlamenti államtitkár tájékoztatása szerint – a KSH adatai alapján – 2015-ben a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma mintegy 46 ezer volt. A gyermekek napközbeni ellátását biztosító férőhelyek számát 2020-ig 60 ezerre kívánják növelni, amely a jelenlegi férőhelyszámhoz képest 33 százalékos bővítést jelent.

Hozzátette: a kormány kiemelten kezeli a gyermekek napközbeni ellátásának férőhely-fejlesztését, különös tekintettel a 3 éven aluli gyermekek ellátását biztosító helyek számának növelésére. Ezen cél érdekében január 1-től átalakult a gyermekek napközbeni ellátásának rendszere. Cél továbbá, hogy a jelenlegi területi egyenlőtlenségeket felszámolják és minden olyan településen, ahol igény jelentkezik a napközbeni ellátás igénybevételére, ott a bölcsődei ellátás valamely formája biztosított legyen a családok számára – jelezte. Közlése szerint több mint 107 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre bölcsődék, mini bölcsődék, családi bölcsődék és óvodák férőhelybővítésére, korszerűsítésre. Az önkormányzatoknak, egyházaknak, civil szervezeteknek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül pályázhattak, illetve pályázhatnak.

Az első körös felhívások 2016 elején jelentek meg, összesen 83,382 milliárdos keretösszeggel, amelyre 1318 támogatási kérelem érkezett be 190,56 milliárd forrásigénnyel. A második körben egy felhívás már megjelent 2016 decemberében 8,821 milliárdos keretösszeggel. Egy újabb felhívás megjelenése pedig februárban várható 14,348 milliárdos kerettel. Rétvári Bence rámutatott: a munkahelyi bölcsődék létrehozását külön is ösztönözik azzal, hogy a szolgáltatás üzemeltetésével kapcsolatosan felmerült adóévi költségek, ráfordítások elismert költségként nem növelik a társasági adóalapot január 1-től. Továbbá, a munkahelyi bölcsőde létrehozására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül lesz lehetőség pályázatot benyújtani, várhatóan már tavasszal, és erre a célra 4 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre a kevésbé fejlett régiókban.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a családi napközik 73 százaléka már átalakult, 91 százalékuk a 3 év alatti gyermekek ellátó szolgáltatásához kérte az adatmódosítást. Jelenleg még vannak folyamatban lévő adatmódosítások. Az ONYF adatai alapján már 779 családi bölcsőde, 762 bölcsőde, 40 mini bölcsőde, 6  munkahelyi bölcsőde és 133 napközbeni gyermekfelügyelet szerepel a szolgáltatói nyilvántartásban.