Családháló

Kezdőoldal Háttér Rétvári: kerüljön a középpontba a nő és a gyermeke

Rétvári: kerüljön a középpontba a nő és a gyermeke

A kormány nemzetstratégiai célja a magyar családok gyarapodása, s ennek megfelelően a szülészeti ellátásnak a WHO vonatkozó irányelvei alapján történő fejlesztése prioritást jelent a kabinet számára – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésre.

MTI,

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: a cél olyan ellátás elősegítése, ahol a középpontban a nő és a magzat, illetve újszülött áll, azon alapelv mentén, hogy a várandós nő nem beteg, és a várandósság nem betegség.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Marjai János

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
MTI Fotó: Marjai János

Nagyon fontos szerepet töltenek be a várandósság és a szülés során az anyát ért tapasztatok és élmények, azok hosszú távon is hatással lehetnek a további gyermekvállalási hajlandóságára, ráadásul az anya-gyermek kapcsolatára is – mutatott rá a parlamenti államtitkár, hozzátéve: ezen a téren már számos lépést tettek, amelyeknek hatására már észlelhető a demográfiai trend pozitív irányú elmozdulása.

Ugyanakkor további intézkedések is szükségesek, ezért a munkát folytatják tovább. Az államtitkár közölte: a Népesedési Kerekasztal javaslatai között szerepel az önálló szülésznői várandósgondozás megteremtése. Ennek jogszabályi hátterét a várandósgondozásról szóló Emmi-rendelet biztosítja, mely lehetővé teszi, hogy az alacsony rizikójú várandósság esetén a várandós nő szülésznőt válasszon a várandósgondozás felelős személyeként.

Nagyon fontos szerepet töltenek be a várandósság és a szülés során az anyát ért tapasztatok és élmények

Nagyon fontos szerepet töltenek be a várandósság és a szülés során az anyát ért tapasztatok és élmények

Magas rizikójú várandósság esetén a gondozást továbbra is kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos végezheti, a védőnő és a háziorvos közreműködésével.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Nem kívánom az érintésed! Az elhidegülés elkerülhetetlen?

A barátaim között, és a közvetlen környezetemben is számtalan többgyermekes házaspár él. Nem látok bele mindegyikük családi életébe, de természetemnél...

Close