Rétvári: a pedagógusok bére az átlagbér-emelkedés kétszeresével nőtt

Már jól láthatóak a pedagógus-béremelés eredményei, hiszen míg az átlagbérek csaknem 20 százalékkal nőttek, addig az oktatásban dolgozók bére már 45-50 százalékkal emelkedett az elmúlt években – mondta az Emmi parlamenti államtitkára a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva az MTI-nek adott interjújában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
rétvári bence
2017. augusztus 19. MTI

Rétvári Bence kiemelte, hogy a pedagógusok voltak az elsők, akiknek életpályamodellt és átfogó, többéves béremelési programot indított a kormány. A pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik, ez 175 ezer pedagógust érint. A béremelési program immár az ötödik évéhez ér, idén ősszel átlagosan újabb 3,5 százalékkal nőnek a bérek – tette hozzá. Példaként említette: egy pályakezdő, egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus négy éve még 130 ezer forintot keresett, idén szeptembertől már 203 ezer forinttal számolhat. Egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettséggel rendelkező pedagógus, óvónő 2013-ban 149 ezer forintot keresett, szeptembertől viszont 301 ezer forint lesz a bére, a növekmény 152 ezer forint – hozott egy másik példát.

A béremelés nemcsak az iskolai tanárokra, tanítókra érvényes, hanem érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat – sorolta. Hozzátette: ezt a béremelést az teszi lehetővé, hogy az ország gazdaságilag és pénzügyileg erősödött. Rétvári Bence úgy folytatta: a kormány azt szeretné, ha a pedagógusok is előrébb tudnának lépni, hiszen „nagyra becsülik azt a munkát, amelyet az országért, a gyermekekért, a fiatalokért tesznek”. A kiszámíthatóbb életpályának köszönhetően egyre több fiatal választja hivatásának a pedagógus életpályát, rövid idő alatt 30 százalékkal nőtt a pedagógus szakra jelentkezők száma – hangsúlyozta.