A rotavírus ellen nincs gyógyszer!

A rotavírus rendkívül gyakori, ám sokszor alábecsült betegség: óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a hasmenéssel, hányással és többnyire lázzal is járó fertőzésen, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. (1) Gyors terjedése és ellenálló képessége miatt, igen nehéz elkerülni; tünetei – különösen kisgyermekek és csecsemők esetében – olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 13. Babafalva

Csupán néhány hónapig adható a világon szinte minden kisgyermeket megfertőző, hányással, hasmenéssel és lázzal járó rotavírus elleni védőoltás. A súlyos kiszáradással fenyegető, a család pénztárcáját is megterhelő fertőzés a téli–kora tavaszi időszakban a leggyakoribb. Idén november végéig már ötezer (2) beteget döntött ágynak az OEK adatai szerint; a kórházi kezelést igénylő betegek kétharmada csecsemő és kisgyermek. Szakemberek szerint a rendkívül virulens, sokszor az egész családot ledöntő betegség ellen a legjobb védekezés a fájdalom mentes, szájon át adható védőoltás.

„Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget,hiszen hazánkban is évente mintegy kétezer fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60%-uk 2 éven aluli kisgyermek” – hangsúlyozta dr. Póta György Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírus ellen nem létezik gyógyszer. A betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a két év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra leforgása alatt súlyos állapotba kerülhetnek.

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, hogy a kisgyermek veszélyesen kiszáradt – hívja fel a figyelmet a szakember. Ha csökkent mennyiségű vizeletet, szájszárazságot, szédülést, tapasztalunk, a gyermek könnyek nélkül sír, vagy szokatlanul álmos, nyűgös mindenképpen érdemes orvoshoz, vagy azonnal kórházba vinni – tette hozzá.

infusion

Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványi anyag-vesztesége.

“Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat” – figyelmeztet dr. Póta György.

A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes (3). Az utazásokon a fertőzésveszély fokozott, hiszen napokon keresztül idegen helyen vagy útközben tartózkodik a család, és a szokásosnál többször használja a közösségi pelenkázót, mosdót és a tömegközlekedési eszközöket is.

A cikk itt folytatódik!