Runway of Dreams – elérhető divat a fogyatékkal élőknek

Belegondoltál valaha abba, milyen lehet fogyatékkal élni? Igazán belegondoltál? Mert ezeknek az embereknek nagyon kitartónak és találékonynak kell lenniük, hogy a leghétköznapibb feladatokat, tevékenységeket végrehajtsák, legyen az egy ajtó kinyitása, egy reggeli elkészítése, vagy az öltözködés. Ezek a számunkra egyszerű dolgok nekik sokszor rendkívüli nehézségeket okoznak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 27. Családháló

Az egyik gyerekem kéz-deformitással született. Ez látszólag nem akadályozza őt semmiben, de ahogy nő, egyre gyakrabban veszem észre, milyen nehézséget okoz neki egy nagyobb hamburger megfogása, vagy egy ing begombolása. Az ő szemén keresztül látva a világot számtalan dologra döbbentem rá, amibe nélküle sosem gondoltam volna bele.

Nem arra koncentrálok, mi az, amit a gyerekem nem tud megcsinálni. Ehelyett igyekszem abban segíteni őt, hogy képes legyen mindazt elvégezni, amit szeretne. Sokszor mondom el neki, hogy ezt vagy azt ő is meg tudja csinálni, nélkülem. Aztán pár hete megnéztem egy videót, ami arról szólt, hogy vannak dolgok, amik elérhetetlenek a fogyatékkal élők számára, és ilyen például a divat is.

A gyerekem például nem tudja begombolni az ingét. Ő csak egy gyerek, így mindig tud szólni, hogy segítsek, de mi lesz vele, ha már idősebb, és az alapján kell ruhát választania, hogy mit tud egyedül is felvenni, nem pedig az alapján, hogy mi tetszik neki? Kénytelen lesz örökké pólóban járni, mert az ing túl nagy falat számára?

Ezt a problémát igyekszik megoldani a Runway of Dreams, amit Mindy Scheier divattervező alapított 2014-ben. Mindy gyermeke fogyatékkal született, s emiatt Mindy mindig tréningnadrágba öltöztette őt iskolás korában, mert a lábán viselt fém tartókra ezt lehetett a legkönnyebben ráhúzni. A dolog működött is, amíg a kisfiú nyolc éves nem lett, és ki nem jelentette, hogy mostantól farmerban akar járni – ahogy a többi gyerek is. Érthető, nem? Mindannyian szeretünk beilleszkedni.

Csakhogy a farmert sehogy sem lehetett ráhúzni a lábtartó fémekre. Ekkor döbbent rá Scheier, hogy hiszen ő divattervező, tud olyan farmert tervezni a fia számára, amit hordhat. És meg is tette  – de itt nem állt meg. Rájött arra is, hogy nem ő az egyedüli szülő, akinek a gyereke a fiához hasonló problémákkal küzd. Így hozta létre divatos „adaptív” kollekcióját fogyatékkal élőknek.

Ma a Runway of Dreams egy kétszintű vállalkozás. Az üzleti része számos ruhakészítő üzemmel működik együtt, és oktatja őket arra, milyennek kell lennie az adaptív ruhadaraboknak. Mára olyan divatmárkák csatlakoztak a céghez, mint Tommy Hilfiger, amely saját kollekcióval jött ki fogyatékkal élő gyermekek számára.

A Runway of Dreams nonprofit része ösztöndíjat kínál fogyatékkal élőknek, akik karrierjüket a divat valamelyik szegmensében képzelik el. Épp itt az ideje az ilyenfajta változásoknak – az elfogadásnak és a befogadásnak – és ez alól a divatipar sem lehet kivétel!

via