„Segíteni egymás terheit”

Mindannyiunk közös érdeke, hogy helyi közösségeink és a társadalmunk erős családokra épüljön – szögezte le a családhálónak Horváth Tamás, a Nagycsaládosok Nagykanizsai Egyesületének elnöke, aki 2008-ban feleségével és két gyermekével tért vissza Nagykanizsára, s azóta már megszületett a harmadik és negyedik csemetéje is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 04. bencze.aron

Mindannyiunk közös érdeke, hogy helyi közösségeink és a társadalmunk erős családokra épüljön – szögezte le a családhálónak Horváth Tamás, a Nagycsaládosok Nagykanizsai Egyesületének elnöke, aki 2008-ban feleségével és két gyermekével tért vissza Nagykanizsára, s azóta már megszületett a harmadik és negyedik csemetéje is.


Nem csak és nem elsősorban szociális jellegű problémákkal foglalkozunk, és nem szolgáltatunk, azonban szükség esetén lehetőségeinkhez mérten segítünk egymásnak – határozza meg a Nagycsaládosok Nagykanizsai Egyesületének alapfilozófiáját az elnök, Horváth Tamás. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő szervezet több, konkrétan meghatározható alapértéket is vall.

„Úgy gondoljuk, az élet a fogantatás pillanatában kezdődik és a természetes halállal fejeződik be” – tesz hitet az élet tisztelete mellett az elnök, aki szerint az évi hatvanezer abortusz rettentően magas szám. A házasság védelme, az anyaság és az apaság védelme és a jövő generációjáért érzett felelősség – folytatja az alapértékek sorolását Horváth Tamás, aki kitér arra is, egy családban mennyire lényeges a szerepek elkülönülése. Sajnos mindkét oldalról tapasztalható az időhiány, az édesanyák is sokat dolgoznak, az édesapák pedig sok esetben alig vesznek részt a család életében.

Tapasztalataink szerint egyre nagyobb energiát igényel a családok megszólítása és motiválása – ismeri el az elnök. Mint folytatja, pedig az ilyen közösségek éppen azért jöttek létre, hogy segítsük egymás terheit. Horváth Tamás szerint sokat segítene az ügyeit intéző anyukák számára, ha a belvárosi üzletek, parkolóhelyek, hivatalok is családbarátok lennének. Ez nem kizárólag a családok, hanem a belvárosi üzletek, ezen keresztül pedig a város érdeke is, hiszen ha a belvárosi vásárlás túl nagy tortúrát jelent minden egyes családnak, akkor inkább kimegy a külvárosi bevásárlóközpontokba, ami a főtér környékének a halálát eredményezi hosszabb távon.

A Nagycsaládosok Nagykanizsai Egyesületének hagyományos, belső közösségépítő programjai között például a közös kirándulások, a farsangolás vagy a karácsonyváró ünnepség, illetve a nyári táborok szerepelnek. Elindult az egyesület körül egy ifjúsági klub is, ahol csocsózni, ping-pongozni, társasozni, beszélgetni lehet, és ez az együttlét lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalokban elmélyítsék a család, a nagycsalád gondolatát, illetve annak értékeit.

Az egyesület természetesen várja tagjai közé mindazokat, akik a nagycsaládra értékként tekintenek. Az első lépés ”egymás megismerése”, tehát egy hosszabb folyamat, nem pedig automatizmus – magyarázza Horváth Tamás, aki rendkívül fontosnak tartja az utánpótlást. Nem mindegy ugyanis – vallja -, hogy milyen lesz a jövő társadalma, ami elsősorban azon múlik, miképp neveljük a gyermekeinket, milyen világot, értékrendet, közösséget hagyunk rájuk.