Segítség, menstruálni fog a kislányom!

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy anya észreveszi a kislányán a nemi érés első jeleit, normálisan elkezd legalább lélekben felkészülni az első menstruációra. Meg persze felkészíteni a lányát is, ami mégiscsak egy vicces és hihetetlen dolog, mert hiába kezdett el már zsírosodni a haja, és a dezodor sem egészen felesleges már, azért látszik, hogy nagyon kislány még.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 30. Dívány

Hogy lehet ebbe a gyereklélekbe véres betétekkel és hasgörcsökkel belerondítani? Hát nagyjából úgy, hogy nincs más választás. Másrészt pedig, lássuk be, nem olyan szörnyű az, mi is túléljük valahogy, és még mindig itt vagyunk. Szóval jobb, ha elfogadjuk, hogy ez van, és próbáljuk kihozni a dologból a legjobbat. Mármint nem a menstruációból, hanem a gyerek felkészítéséből.

Azt ugye nem nagyon kell senkinek sem magyarázni, hogy nem igazán lehet megúszásra játszani, „majd úgyis megtudja” felkiáltással, mert ez kimerítené a szemérmességből elkövetett, gyerekkel való tudatos kicseszés tényállását.

Mikortól válik aktuálissá?

A szakirodalom szerint a mellek fejlődésének kezdetétől számított másfél-két év múlva, illetve a hónaljszőrzet megjelenése után fél évvel szokott megjönni az első menstruáció. Nos, körbekérdeztem, és jól kifaggattam több lányos anyatársat is, és a tapasztalatok szerint ez nagyjából annyira megbízható prognózis, mint a kávézaccból jóslás.

Maradjunk abban, hogy a fenti tünetektől kezdve nagyjából bármikor megjöhet, lehet, hogy két hét, de az is lehet, hogy három év múlva.

Szóval biztos, ami biztos, minél hamarabb el kell kezdeni beszélgetni róla. Itt most nem szeretnénk a nemi felvilágosítás mikéntjéről értekezni, erről én konkrétan azt gondolom, hogy akkor kell elkezdeni, amikor a gyerek már beszélni tud, és feltette az első kérdését, sőt, talán még hamarabb, amikor pelenkázás közben megnevezzük a testrészeit. Ha minden kérdésére őszintén és legjobb tudásunk szerint válaszoltunk, akkor mára nyilván eljutott odáig, hogy a biológiai részét már nagyjából ismeri a dolognak.

Na de most technikai kérdések merülnek fel, mivel itt vér fog folyni!

A cikk itt folytatódik!