Semmit nem érnek az antibiotikumok?

Olasz kutatók azt állítják, hogy az antibiotikumok egyáltalán nem hatásosak a gyerekek egy egyszerű megfázásból adódó köhögésének megszüntetésében, sőt, akár le is lassíthatják a gyógyulási folyamatot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 11. Gyarmati Orsolya

Olasz kutatók azt állítják, hogy az antibiotikumok egyáltalán nem hatásosak a gyerekek egy egyszerű megfázásból adódó köhögésének megszüntetésében, sőt, akár le is lassíthatják a gyógyulási folyamatot.


Az olasz szakemberek 305 gyermeket vizsgáltak meg, akiket három csoportra osztottak. Az első csoport csak antibiotikumot kapott, a második köhögéscsillapítót is, a harmadik pedig semmit. A kísérlet végén a kutatók megállapították,  hogy azok, akik köhögéscsillapítót kaptak az antibiotikum mellé, gyorsabban gyógyultak, mint azok, akik csak antibiotikumot kaptak. Még érdekesebb azonban, hogy azok a gyerekek, akiknek csak antibiotikumot adtak, nem gyógyultak gyorsabban, mint gyógyszert egyáltalán nem szedő társaik.

Nem használ

A tanulmányt e héten tették közzé az Amerikai Tüdőgyógyászati Főiskolán. Francesco de Blasio, a kutatás vezetője, a Bolognai Egyetem professzora szerint a gyermekorvosok sokszor csupán a szülők megnyugtatása érdekében írnak fel antibiotikumot. “Az antibiotikumok rendkívül kevéssé hatékonyak az általános megfázás következtében kialakuló köhögés kezelésében. Kevés olyan hatásos gyógyszer van, mint a köhögéscsillapítók, és az antibiotikum semmivel sem hatékonyabb, mint ha egyáltalán nem szedünk semmit a köhögésre!”

Nem javasolt

A kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy semmi értelme köhögésre antibiotikumot felírni, mivel az csak a baktériumok ellen hatásos, a vírusok ellen nem. Így aztán – hacsak nem alakul ki egy másodlagos bakteriális fertőzés, pl. tüdőgyulladás – az antibiotikum szedése nem javasolt.

Nem kell mindenre felírni

“Valójában, noha az antibiotikum nem hatékony a köhögés elmulasztása terén, hasznos lehet a lappangó fertőzésekkel kapcsolatban, amely tüneti szinten köhögésként is megjelenhet”, mondja Dr. de Blasio. “Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenféle köhögésre ezt kell felírni, arról nem beszélve, hogy túlzott használata ártalmas is lehet, mivel a gyakran ismételt antibiotikumos kezelések komoly allergiás tünetek kialakulásához vezethetnek.”