Sérült gyerekkel nem érdemes játszótérre menni

A Magikme csapata olyan integráló játszótéri eszközöket készít, amelyeket egészséges és sérült gyerekek is használhatnak. A vállalkozás az idén első helyezést ért el a Women Startup Competition nevű versenyen. Ennek eredményeként nemsokára nemzetközi befektetők előtt mutatkozhatnak be Londonban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 01. MNO

Mozgássérült gyerekkel semmi értelme játszótérre menni. Nincsenek olyan játékok, amelyeket ők is biztonsággal használhatnának – panaszolják a sérült gyerekek szülei. Pedig éppen a játszótér lenne az egyik legalkalmasabb hely arra, hogy ép és fogyatékkal élő gyerekek találkozzanak, együtt játszhassanak, megismerjék és megtanulják elfogadni egymást.

Együtt játszani – ez a lényeg!

A Magikme nevű vállalkozást öt nő alapította 2013-ban, az alapító tagok közül háromnak van mozgásában kisebb-nagyobb mértékben korlátozott gyermeke. Közös fejlesztőhöz jártak velük, ott ismerték meg egymást. Mindegyiküknek nagy problémát jelentett, hogy azok, akik a játszótereket tervezik, nem gondolnak a sérült gyerekekre.

– Az országban néhány helyen van ugyan akadálymentes játszóeszköz, például a Margitszigeten két kerekesszékkel használható hinta, ám olyan nincs, amit kerekesszék nélkül is lehet használni. Szerintem a kerekesszék elszigeteli a sérült gyerekeket az egészségesektől. Nem tudnak együtt játszani, pedig éppen ez lenne a lényeg. Ráadásul a sérült gyerekek izomzata körülbelül nyolcéves korukig nem elég fejlett ahhoz, hogy egyedül is irányítani tudják a kerekesszéket, így csak segítséggel vehetik igénybe az eszközöket – fejti ki Harsányi Eszter, a Magikme ügyvezetője.

A Magikme csapata úgy döntött, hogy saját erejéből oldja meg a problémát. Vállalkozást alapított, és megtervezte azokat a speciális játszótéri eszközöket, amelyeket sérült és egészséges gyerekek közösen használhatnak. – A játékok típusát a csapat kreatív munkatársa, Élő Fruzsina találja ki, az ipari formatervező mérnökünk pedig a matematikai számításokat végzi el. A menet közben hozzánk csatlakozó gyógypedagógus megmutatja, hogy a sérült gyerekeknek mely testhelyzetek a legkényelmesebbek, illetve milyen típusú mozgások fejlesztik őket. A Tüv-Süd Kft. biztonságtechnikai tanácsokkal támogat minket, a játszótéri eszközöket gyártó Acer Kft. pedig a kivitelezést illetően nyújt segítséget – taglalja a szakmai együttműködés részleteit az ügyvezető.

A cikk itt folytatódik!