A sikeres szoptatás 30 titka

A szoptatás nem mindenkinek megy olyan könnyen. A Parents.com összegyűjtötte az összes hasznos trükköt, amire neked is szükséged lehet az anyatejes táplálás során.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 20. Babaszoba
Még csak cumisüveget sem vettem, amikor született a lányom” – kezdi egy édesanya. “Talán hihetetlenül hangzik, de már kislány korom óta arról álmodoztam, hogy anyaként majd szoptatni fogom a kisbabámat. Biztos voltam benne, hogy menni fog. De aztán amikor a kórházból sebes, repedezett mellbimbókkal, gyulladt mellekkel távoztam, rájöttem, a szoptatás bár természetes, mégsem olyan egyszerű dolog.”
Sok édesanya fel is adja. Míg a nők 79%-a azt tervezi, hogy sokáig fogja szoptatni a kisbabáját, csupán 49%-uknak sikerül a bűvös 6 hónapos korig anyatejjel táplálni. Meglepően alacsony ez a szám, pedig a szoptatás a legjobb, amit a babájának adhat egy anya. 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja a WHO. A szoptatás csökkenti a fülgyulladás, a gyomorproblémák, az asztma, az influenza és a cukorbetegség kockázatát is.
Ha sokáig szeretnél szoptatni, de valamilyen problémád adódik, érdemes felkeresned egy szoptatási tanácsadót, akinek a személyes jelenlétével, támogatásával évekig szoptathatod a gyermekedet. Mit tehetsz még? Az egyik legjelentősebb angol nyelvű családi portál összeszedte, mire lehet szükséged ahhoz, hogy sikeresen tudd szoptatni a kisbabádat.
1. Készülj fel. Keress fel egy szoptatási tanácsadót, még mielőtt megszületne a kisbabád. Az ő tippjei segítenek majd, amikor eljön a szoptatás ideje, és ha gondod támad a későbbiekben, lesz valaki, akit azonnal hívhatsz.
2. Nézd meg, milyen a valóságban. Ha van olyan barátod, aki szoptatja a kisbabáját, kérd meg, hadd nézhesd meg, hogyan történik mindez a valóságban. Ha nincs, akkor keress egy szoptatást támogató csoportot, ahol olyan anyukákkal találkozhatsz, akik anyatejjel táplálják a kisbabájukat.
550_102385623
3. Mondd el a kórházban, hogy mit szeretnél. Ha éjjel-nappal együtt akarsz lenni a gyermekeddel a születése után, akkor ezt már az elején közöld a kórház dolgozóival. Ha folyamatosan együtt vagytok, hamarabb kialakul közöttetek a kötődés és hamarabb tanulhatod meg azt is, hogyan kell szoptatni.
4. Ne várj a segítségre. Ha a kórházban azt mondja a nővér, hogy jól csinálod, de te szoptatás közben mégis fájdalmat érzel, hívj szoptatási tanácsadót. Ha az orvos azt mondja, nem gyarapszik kellő mértékben a csecsemőd, akkor is. Ha megsérül a mellbimbód, és nem tudod, mitévő legyél, akkor is inkább kérj segítséget, ne tántorítson el a szoptatástól a dolog. További fájdalmaktól és gondoktól óvod meg magad, ha cselekszel.
5. Próbálj meg a szülést követő első órában szoptatni. Két órával később már aluszékonyabb lehet a kisbabád, használd ki az első óra éberségét és szoptass. Bár úgy tűnik, alig termelődik valami a melleidben, de hidd el, az a pár csepp kolosztrum épp elég lesz, az 1-2 napos csecsemők gyomra még nagyon picike.
6. Apa is legyen ott. Jó, ha a párod is ott van veled, amikor a szoptatási tanácsadóval találkozol akár a kórházban, akár utána. Te talán a kimerültség miatt nehezebben dolgozod fel a kapott információkat, mint az újdonsült édesapa, akinek lehet, hogy akkor jobban megtapadnak az új infók a fejében.
7. Figyelj az apró lábacskákra. A legtöbb kisbaba szoptatás közben hozzáérinti a lábát valamihez, ez lehet akár a te lábad is, de a szék karfája vagy egy párna is melletted. Ettől biztonságban érzik magukat.