Siketen és vakon milliók megsegítéséért

Helen Keller vak volt és süket, személyének varázsa mégis rengeteg embert megfertőzött. Ambíciója hihetetlen dolgok elérésére tette képessé, életét pedig annak szentelte, hogy másokon segítsen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 08. Gyarmati Orsolya

Helen Keller vak volt és süket, személyének varázsa mégis rengeteg embert megfertőzött. Ambíciója hihetetlen dolgok elérésére tette képessé, életét pedig annak szentelte, hogy másokon segítsen.


A kezdetek

Helen Keller 1880-ban született az Alabama állam-beli Tuscumbiában. Döbbenetes módon már hat hónaposan beszélni kezdett, egy évesen pedig már járt. Tizenkilenc hónapos korában azonban egy lázzal járó fertőzés következtében mind látását, mind hallását elvesztette.

Anne és Helen

Az évek során Helen személyisége különös változáson ment keresztül: vad és kontrollálhatatlan lett, dühében gyakran tajtékzott, rugdosott, sikított, amikor pedig örült valaminek, képtelen volt abbahagyni a nevetést. Helen elkeseredett szülei már azon gondolkodtak, hogy intézetbe adják, amikor megjelent a színen egy Anne Sullivan nevű, frissen diplomázott lány, aki állandó tanítója lett a kislánynak. Anne azonnal megkezdte a munkát. úgy tanított, hogy ujjával Helen tenyerébe betűket rajzolt. Leírta például a “baba” szó, mivel egy játékbabát hozott neki ajándékba. Más szavakkal is próbálkozott. Helen kezdetben kíváncsi volt és együttműködő, de hamar ellenkezni kezdett és elutasította Anne-t. Sullivan rájött, hogy Helen nem érti a szavak és a tárgyak közötti összefüggést, de kitartóan folytatta az oktatást. Helen azonban egyre frusztráltabbá vált, a rohamai pedig rosszabbodtak. Végül Anne azt kérte, hadd vonuljon el teljesen Helennel a családtól, így elköltöztek egy kis kunyhóba.  Hosszú és nagyon nehéz időszak következett, míg egyszer Anne épp azt írta le Helen kezébe, hogy “víz”, majd egy vízsugár alá tartotta a kislány kezét. Helen ekkor értette meg, hogyan is tudja megtanulni a szavakat, s innentől bámulatos iramban haladt.

Nincs akadály

Az elkötelezett, türelmes és bátor Anne képes volt felébreszteni és fejleszteni a kislány döbbenetes intelligenciáját, amely által Helen megtanult írni és olvasni, tízévesen pedig elkezdett beszélni. Egy évtizeddel később megkezdte tanulmányait a Radcliffe főiskolán. Úgy tanult, hogy Anne a jegyzetek minden egyes szavát betűről betűre leírta ujjával Helen tenyerébe.

Helen magna cum laude diplomázott, s ezután már csak azzal foglalkozott,  hogy segítse a vak és a siketnéma embereket. Ekkorra már többféle módon is tökéletesen kommunikált, többek között úgy, hogy amikor valaki beszélt, Helen egyszerűen az illető szájára tette a kezét és így tökéletesen értette, mit mond az illető. Használta a a Braille-írást, tudott beszélni, gépelni és természetesen a tenyérbe írt betűk módszerét is alkalmazta. Állami és nemzetközi jogi szervezeteknél lobbizott, fórumokon beszélt, előadásokat tartott, körbeutazta a világot, számtalan könyvet és cikket jelentetett meg, hogy minél szélesebb tömegek figyelmét felhívja a vakok és siketnémák helyzetére, valamint a betegségek megelőzésének fontosságára.

Helen 1915-ben hozta létre a Helen Keller International nevű nonprofit szervezetet, amely lassan száz éve dolgozik töretlen lelkesedéssel a vakság és az alultápláltság megelőzéséért, mindig szeretettel és hálával emlékezve az 1968-ban elhunyt Helenre.

A szomorú valóság

Jelenleg körülbelül 285 millió gyermek és felnőtt él valamilyen félrekezelt, vagy egyáltalán nem kezelt betegség következtében kialakult látászavarral. Közülük 39 millióan teljesen vakok, s többségük a harmadik világban él. Ezek az emberek nem csak látásukat vesztették el, de az esélyt is arra, hogy ellássák családjaikat, ami miatt örökre szegénységre és rossz egészségre vannak kárhoztatva. A Helen Keller International úgy véli, a betegség következtében kialakuló vakság eseteinek 80 százaléka megelőzhető lenne megfelelő orvosi ellátás és vitaminok, antibiotikumok segítségével. A HKI éppen ezért sokmillió emberhez juttatja el ezeket a lehetőségeket. Másik nagy területük az alultáplált gyermekek halálának megelőzése. A statisztikák szerint minden tizedik másodpercben éhenhal egy gyermek és közel kétmilliárd ember éhezik a világon. Az éhezés az oka számos betegség kialakulásának, köztük a vakságot okozónak is.

Helen Keller élete végéig minden percét azzal töltötte, hogy segítsen másoknak. Példaértékű kitartása, ambíciója és eltökéltsége bebizonyította, hogyan lehet felülemelkedni a nehézségeken.