Soros-pénzt utalt vissza egy ír abortuszpárti csoport

Tartva a jogi hercehurcától, amely az ír abortuszellenes törvények kapcsán kialakult külföldi pénzügyi támogatást övezi, egy abortuszpárti csoport 25 ezer dollárt utalt vissza Soros György Nyitott Társadalom Alapítványának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 02. Családháló

Pro-Life Campaigners gather in Merrion Square, Dublin, as Ireland prepares to legislate and introduce regulations to allow abortion if there is a real and substantial risk to a woman's life, including the threat of suicide. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Saturday January 19, 2013. See PA story PROTEST Abortion Ireland. Photo credit should read: Niall Carson/PA Wire

Ennek ellenére Cora Sherlock, a Pro Life Campaign szóvivője attól tart, hogy az ír központú abortuszjogi kampány csak a jéghegy csúcsa. „Nincs kétség afelől, hogy a támogatás politikai motivációjú volt”,  mondta a CNA-nak. „Jó dolognak tartom, hogy visszautalták a pénzt, de ettől még rengeteg az olyan kérdés, amelyre egyelőre nincs válasz.”

2016 augusztusában a CNA hírt adott arról, hogy a kiszivárogtak a Nyitott Társadalom Alapítvány dokumentumai, amelyekből kiderült, hogy Soros világméretű kampányt kíván indítani az abortuszjogi mozgalmak támogatására. Ugyanebben a hónapban az Ír Köztársaság kijelölt hivatala vizsgálni kezdte, hogy a Soros-féle támogatások megsértették-e az ír törvényt, amely kimondja, hogy kampánycsoportoknak tilos 100 eurónál nagyobb olyan jellegű adományt külföldről elfogadniuk, amely felhasználható hazai politikai célokra. A hivatal hiába kérte az Abortion Rights Campaign-t (ARC), hogy adja át dokumentumait, ők erre nem voltak hajlandóak.

Novemberre a hivatal megfenyegette a kampányt, hogy amennyiben nem hajlandóak együttműködni, jelenti tevékenységüket az ír rendőrségnek. Ennek hatására az ARC benyújtotta a kívánt dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy a projektjük célja az volt, hogy minél több nőnek tegyék lehetővé, hogy tájékozódjanak saját szexuális és reproduktív jogaikról, valamint az abortuszról, s lehetőleg elérjék, hogy hatályon kívül helyezzék a Nyolcadik Kiegészítést, amelyre az ír abortusztörvény épül. Az ARC végül a nyomás és a fenyegetések hatására visszautalta a pénzt Soros Györgynek.

Sherlock biztos abban, hogy nagyon sok hasonló értékrendű kampány és csoport kapott komoly összegeket Soros alapítványán keresztül.

A Nyolcadik Kiegészítés elismeri a meg nem születettek jogát az élethez, amely ugyanolyan, mint az anyának az élethez való joga, így a törvény garantálja az élet tiszteletét és védelmét. Ezzel szemben a Nyitott Társadalom Alapítvány kiszivárgott dokumentumaiból az derült ki, hogy világméretű abortuszpárti kampányt akarnak indítani, elsősorban olyan országokra helyezve a hangsúlyt, ahol különösen erősek az életvédelmi törvények, pl Lengyelországban, Mexikóban, Afrika számos országában, stb.

via