Speciális segítséget kapnak a gondnokolt fiatalok

Új alapokra helyezi mintegy 50 ezer kiskorú és gondnokolt fiatal pénzügyeit az a friss megállapodás, amelyet a szociális kormányzat kötött az OTP Bankkal. Speciális, az átlagnál kedvezőbb feltételekkel kezelik majd a pénzüket, értékállóságot és rugalmasságot ígérnek nekik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 16. szabo.daniel

Új alapokra helyezi mintegy 50 ezer kiskorú és gondnokolt fiatal pénzügyeit az a friss megállapodás, amelyet a szociális kormányzat kötött az OTP Bankkal. Speciális, az átlagnál kedvezőbb feltételekkel kezelik majd a pénzüket, értékállóságot és rugalmasságot ígérnek nekik.


Együttműködési megállapodást kötött kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága az OTP Bankkal. A kontraktus szerint a vezető magyar pénzintézet olyan konstrukciót dolgoz ki a speciális élethelyzetű fiataloknak, hogy pénzük, megtakarításaik az átlagosnál nagyobb biztonság mellett és annál kedvezőbben kamatozhasson.

Soltész Miklós államtitkár az aláíráson mondott beszédében kiemelte: a megállapodás 26 ezernél több kiskorút és közel 27 ezer gondnokolt fiatalt érint, és mintegy 47 milliárdos pénztömegről van szó. Mint emlékeztetett, a gyámi számlákkal kapcsolatos költségek eddig eltérőek lehettek, most egységesülnek.

Az értékőrzés érdekében a gyámi forintszámlák látra szóló kamatát az előző három havi infláció számtani átlagához kötik. Az OTP emellett továbbra is lehetőséget biztosít a megtakarítások gyámhatósági forintszámlán speciális, hat hónapos és két éves lekötött betétben történő elhelyezésre, valamint a mindenkori akciós lekötött betétek igénybevételére.

A megállapodás értelmében az OTP továbbra is vállalja az eddig gyámhatósági betéttel foglalkozó – országosan mintegy 280 fiókjában – a teljes körű, a gyámi betétekre specializált ismeretekkel rendelkező ügyintézőkkel a magas szakmai színvonalú szolgáltatás biztosítását.

Ugyancsak rögzítették a megállapodásban, hogy a pénzintézet – a szociális államtitkárságon keresztül – évente 20 millió forintos keretösszeggel támogatja örökbefogadó családok lakásvásárlását. Az alapítványon keresztül történő támogatás felső határa 5 millió forint lehet, vagyis évente legalább négy családnak tudnak majd segíteni.

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese kiemelte, vezető pénzintézetként kiemelten fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, szeretnék úgy segíteni a speciális élethelyzetűeket, hogy nekik is tervezhető jövőjük lehessen.

Az értékajánlattal kapcsolatban kijelentette: az egyedi számlák, értékpapír-számlák rugalmasságot és értékállóságot garantálnak a használóknak, melyet az átlagosnál magasabb kamat, kedvezőbb feltételek jellemeznek majd.

***

Még május 10-én Soltész Miklós azt is jelentette be: gyermekvédelmi lakásalapot hoz létre a kormány. Elmondta: a tervek szerint a következő években 4000 lakást vásárol az állam, ahol a gondozásból kikerült fiatalok tíz évig, de legfeljebb 30 éves korukig lakbér fizetése nélkül élhetnek, miközben a bérleti díjnak megfelelő összeget egy lakásalapban gyűjtik.