Sportolás kisgyermekkorban – Így válasszunk mozgásformát a lurkóknak

Egy sportos szülő a kezdeti nehéz időszak után elég hamar elkezd gondolkodni azon, hogy mivel is kezdheti el lefoglalni gyermekét a mindennapokban. Hova vigye mozogni, „bandázni”, ismerkedni a mindennapokban? Szakértőnk, Sebestyén Kata szakedző, gyermeksport szakértő örömmel oszt meg néhány jó tanácsot, amely nem is az első hónapokra, mind inkább az első évek buktatóira hívja fel a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 29. FemCafé

A mozgásfejlesztő jó választás

Sokan a mozgásfejlesztőkben kötnek ki, ami jó választás biztosan egészen 3 éves korig, hiszen játékos körülmények között tanul a gyerek mozogni és közben fejlődik a kis agya is. Ezt, aki megteheti, annak mindenképpen ajánlom, hiszen sok problémára, lemaradásra fény derülhet ekkor. A fejlesztők afféle „élet előkészítő”, tudás és készségfelmérő baba-mama barát intézmények, ahol a környezetünkben lévő tárgyakat és a mindennapi tevékenységeket ismerheti meg a kisgyermek itt interaktív foglalkozások közepette. Mindenképpen hasznos legalább egyszer elmenni és megnézetni, felméretni a gyermek korához szükséges képességeit.

Ha itt mindent rendben találnak, én akkor is javaslom ezeket a foglalkozásokat, hiszen fél éves kortól elkezdhetjük már a rendszerességre nevelést. Ha a kicsi eléri a 3 éves kort és óvodába megy, sokan a beiratkozás után azonnal különórákra íratnák be a kis háromévesüket, akik még éppen hogy csak kiszakadtak a kényelmes otthoni mindennapokból. Akik bölcsődébe se jártak, azoknak pedig még nagyobb trauma lehet, hogy „anya miért hagyja ott őket egy idegen helyen egész napra?”. Ez semmiképpen nem jó, így ebben a viszonylag nehéz időszakban az ilyesmikre nagyon oda kell figyelni.

Az én javaslatom az, hogy az óvoda első hónapjaiban (sőt akár első évében) semmilyen különórára ne írassuk még be a kicsit, akkor, se ha úgy látjuk, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen az óvoda kezdeti nehézségei, az új környezet, a szülőtől való hosszabb távolmaradás, a fix szobatisztaság megtanulása és minden egyéb új életkörülmény, kellően lefoglalja mind a kis testét mind pedig az agyát. Ha az első év vége felé tavasszal úgy érezzük, hogy jól beilleszkedett és biztonságban érzi magát – és nincsenek ezek a bizonyos kezdeti beilleszkedési gondjai, ami több esetben előfordul, mint gondolnánk – akkor elkezdhetjük velük a külön foglalkozásokat. És ha már különóra, akkor én – sportos anyuka lévén – elkezdeném megismertetni a kicsit a sportolási lehetőségekkel.

A cikk itt folytatódik!