Stresszmentes karácsonyt az anyáknak is!

Tavaly az ünnepek alatt elutaztunk a nagyszülőkhöz. Az anyósom többfogásos menüsort főzött 6 felnőttre, köztük apósomnak vegetáriánus ételeket, így nem volt lelkem arra kérni, hogy a 2 hónapja hozzátáplált unokának is főzzön külön. Kitaláltam hát, hogy a kislányom üveges bébiételeket kapjon abban a pár napban. Mondanom se kell, a 3. napra már komoly lelkiismeret furdalásom volt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 08. Babafalva

Milyen szar anya vagyok én, hogy szegény gyermekem csak üveges bébiételeket kap Karácsonykor?! Csak elképzelni tudom, hogy min mehetnek keresztül azon édesanyák, akik a temérdek ünnepi előkészület mellett, még egy kisbabát is hozzátáplálnak. A bennük zajló lelki folyamatok jobb megértéséhez felkerestem Bacsinszki Petra pszichológust.

Mennyire nehéz időszak a karácsony az anyák számára?

Az anyák kicsit olyanok, mint a 8 karú polipok. Egyszerre sok szerepben sok életszíntéren kell tudniuk helytállni, ami valljuk be, lehetetlen. De minden anya megpróbálja a lehetetlent is, ami nagyon kimerítő testileg és lelkileg egyaránt.

Az anyák vállalása felerősödik a karácsonyi időszakban. Egyrészt mindenkinek van egy saját magával szembeni elvárása, másrészt a tágabb család hagyományain alapuló elvárásokkal és a média (ál)tökéletességet sugárzó mintáinak elvárásaival is szembesülnek az anyák, mindezeket óhatatlanul belsővé teszik, s válnak a saját elvárásaikká, így zárul be a kör.

bills makes a mother despair

bills makes a mother despair

Női és anyai „mód”, hogy a szeretetet gondoskodáson keresztül fejezik ki. Így az anyák szeretetből tökéletességre törekedve gondoskodnak a tiszta otthonról, a frissen vasalt ruhákról, becsomagolt ajándékokról és a legalább 8 fogásos ünnepi menüről. Nehezíti a sütés-főzést, ha bármely okból külön-külön kell főzni, mondjuk egy kisbabára, egy glutén érzékenyre vagy egy cukorbetegre. Ezek a feladatok együtt bármelyikünk teherbírását meghaladnák. A túlvállalás pedig feszültséget szül. – lehet ennél bármi rombolóbb a szeretet ünnepén?

Az ünnepekkor felerősödik a megfelelés és teljesítés nyomása, e mentén a feszültség, s még az egyébként elég jól működő családoknál is felrobbanhat az a bizonyos puskaporos hordó.

Milyen hatással van mindez a kisbabánkra, gyermekünkre?

Azt gondolom, hogy minden családtagot megérint, de a gyerekeket különösen. A gyerekek úgy működnek, mint a hangvillák, rezonálnak az őket ért ingerekre. S koruk, élettapasztalatuk miatt legkevésbé rendelkeznek énvédő, stresszkezelő eszköztárral, így ők a legkiszolgáltatottabbak. A feszültséget verbálisan meg lehet próbálni titkolni előlük, de nonverbálisan lehetetlen.

A cikk itt folytatódik!