Szabadtéri kiállítással nyílt meg a Jószolgálat-díj újabb jelölési időszaka

A Jószolgálat-díj immár második éve díjazza azokat az önkéntes és hivatásos szociális munkásokat, valamint szervezeteket és közösségeket, akik kiemelkedő elhivatottsággal, napról napra végzik áldozatos munkájukat a rászorulókért. Az újabb jelölési időszak meghirdetését követően rendhagyó ünnepség keretében, a 2017-es év díjazottjaival és pártfogoltjaikkal közösen nyitották meg a díjazottakat bemutató szabadtéri kiállítást a Március 15. téren. A 2017/18-as évad médiatámogatója a Családháló is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
lackfi jános
2017. október 04. Antal-Ferencz Ildikó

A tavaly nyáron indított díjat Twickel György hívta életre, édesanyja Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő példaértékű munkásságának emlékére. A grófnőről elnevezett Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a különböző területeken hivatásos és önkéntes szociális munkát végzők áldozatos munkáját díjazza és mutatja be a Jószolgálat-díjon keresztül, melyet idén májusban adtak át először. Az első év tapasztalatai, valamint a húsz (!) országból ötszázat (!) is meghaladó jelölések száma jól bizonyítják a díj hiánypótló jellegét. A díjazottakat a díj partnerei, a 7 nagy magyarországi segélyszervezet (Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Johannita Segítőszolgálat, Magyar Vöröskereszt) képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki. Médiatámogató partnerek voltak: Origo, Képmás magazin, Heti Válasz, Mediaworks, Pannon Lapok Társasága, Mandiner.család és Infinety Group.

A 2017/18-as évadban október 4-től várják a díj honlapján keresztül a jelöléseket öt kategóriában: életműdíj valamint hivatásszerűen és önkéntesen végzett szociális munka egyéni és szervezeti/közösségi kategóriáiban. A jelöléseket a joszolgalatdij.hu/jeloles oldalon lehet beadni, 2018. január 31-ig. A pályázatok értékelése is összhangba kerül a díj céljaival, a szakmai bizottság a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat, míg az önkéntes kategóriákban a felterjesztések alapján jövő májusban online szavazással a társadalom választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek gondolnak a Jószolgálat-díjra. A 2017/18-as évadban médiatámogató partner a Családháló is!

A szerdai eseményen a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében Tóth Simon Ferenc, a a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratórium tagja ismertette a megújult kategóriákat, majd beszédet mondott Twickel György, a kuratórium elnöke. Ezt követően bemutatkoztak a 2017/18-as évad nagykövetei: Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színésznő és Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő. Mindketten elmesélték, hogy miért álltak gondolkodás nélkül a díj mellé: hogy személyükkel és munkásságukkal támogassák és népszerűsítsék a díj céljait, hiszen szeretnék, hogy minél nagyobb nyilvánosság elé kerüljenek azok a történetek, amelyek példát mutatnak a rászorulók iránt való felelősségvállalásból.

A 2017-es díjazottakat bemutató kültéri kiállítást Virágvölgyi István, kurátor nyitotta meg. A belváros szívében látható szabadtéri kiállítás októbertől várja az érdeklődőket, majd 2018. április végéig vidéki nagyvárosok főterein kerül kihelyezésre. A kiállítás a díj céljait szolgálva betekintést ad a díjazottak és a rászorulók különböző közegeinek mindennapjaiba.

A Jószolgálat-díj célja, hogy az évről-évre megválasztott díjazottak történetein keresztül minél több ember figyelmét felhívja az odafordulás, a megértő, gondoskodó és legfőképpen a tevékeny szeretet formáira, mivel a rászorulókért tenni mindannyiunk közös felelőssége.

A 2017-es év díjazottjai:

1. Életműdíj – Somos László

2. Civil közösségi kategória – Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítvány (SZOCSOMA)

3. Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Juhász Péter

4. Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája – Szent Imre Iskolaház

5. Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Raffael István

6. Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – SZIA InDaHouse Hungary

7. Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Magyar László

8. Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Fogad A Kezem Alapítvány

9. Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Kiss Pál

10 Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Dr. Szántó László Szeretetotthon

1. Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Gróf András

12 Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Periféria Egyesület

13 Különdíj – Brandt Viktor

További részletek a Jószolgálat-díj weboldalán és közösségi oldalán.