Számít, hogy melyik hónapban születünk

Jelentős eltéréseket mutat az újszülöttek D-vitamin-szintje és immunrendszerük fejlődése annak függvényében, hogy melyik hónapban születtek - állapította meg egy új kutatás. A mostani eredmények közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy miért gyakoribbak egyes autoimmun betegségek bizonyos hónapok szülötteinél, mint másoknál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 09. Gyarmati Orsolya

Jelentős eltéréseket mutat az újszülöttek D-vitamin-szintje és immunrendszerük fejlődése annak függvényében, hogy melyik hónapban születtek – állapította meg egy új kutatás. A mostani eredmények közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy miért gyakoribbak egyes autoimmun betegségek bizonyos hónapok szülötteinél, mint másoknál.


Újabb kutatás erősítette meg, hogy nem mindegy, melyik hónapban születünk: míg egy korábbi tanulmány szerint nagyobb eséllyel érik meg a századik életévüket az ősszel születők, addig egy új brit vizsgálat tanúsága szerint a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát is befolyásolhatja a születés időpontja. A szklerózis multiplex olyan autoimmun betegség, amelynek következtében az  immunrendszere az idegrostok szigetelését biztosító gliasejtek ellen indít támadást, és ezáltal sérül az agy és a szervezet többi része közötti információátadás. A betegség egyelőre nem gyógyítható, de az orvostudomány egyre közelebb jut a betegség legyőzéséhez.