Százezer forintot vehet el a NAV a családosoktól egy hiba miatt

Egy, a személyi jövedelemadó törvény szövegébe került hiba miatt akár meg is bírságolhatja jogosulatlan adóvisszaigénylés miatt a NAV azokat a 180 ezer forint alatti gyermekes munkavállalókat, akik a számított adót csökkentő adójóváírást szeretnék igénybe venni, adta hírül a www.penzcentrum.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 17. Gyarmati Orsolya

Egy, a személyi jövedelemadó törvény szövegébe került hiba miatt akár meg is bírságolhatja jogosulatlan adóvisszaigénylés miatt a NAV azokat a 180 ezer forint alatti gyermekes munkavállalókat, akik a számított adót csökkentő adójóváírást szeretnék igénybe venni.


A kialakult helyzet hátterében az állhat, hogy a tavaly még hatályos adójóváirásra vonatkozó szabályzásból kimaradt egy korlátozás, amely kimondaná, hogy a jóváírást csak az adó mértékéig lehet igénybe venni. A figyelmetlenség talán abból adódhat, hogy két évvel ezelőtt még nem fordulhatott elő olyan helyzet, hogy az adójóváírás összege meghaladhatja a számított adót. Mivel azonban tavaly megjelent az adó alapját csökkentő családi kedvezmény, módosítani kellett volna a szabályozás szövegét, ez azonban feltehetően elkerülte a jogalkotók figyelmét.

A Pénzcentrum cikkéből kiderül, hogy a NAV honlapjáról letölthető 1153-as számú nyomtatvány online kitötöltésekor nem lehetséges úgy beállítani a rendszert, hogy a fizetendő adó negatív előjelű legyen, annak ellenére, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja a negatív előjelű adókötelezettséget. Ugyanakkor, ha a nyomtatvány kitöltése kézzel történik, lehetőség nyílik rá, hogy az adózó visszakérje a jóváírásból azt az összeget, amelyet nem tudott levonni adójából. Ugyanakkor, ha a helyzet nem változik, könnyen lehet, hogy a NAV megbírságolja az érintett személyeket jogosulatlan adóvisszaigénylés miatt, ahelyett, hogy jóváírná nekik a több mint százezer forintnyi összeget.