Százmilliárd forint jut az óvodák és a bölcsődék fejlesztésére

Százmilliárd forint áll rendelkezésre bölcsődék és óvodák fejlesztésére, létrehozására különböző pályázatok keretében - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az országos bölcsődei tájékoztató roadshow első állomásán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
támogatás
2017. március 08. Vajda Boglárka

Novák Katalin kihangsúlyozta: a januártól hatályos új bölcsődei szabályozás rugalmas lehetőséget ad a települések és a szülők számára. 2018 év végéig ugyanis minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.

Az új szabályozással a kormány célja az, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődét a dolgozni akaró kisgyermekes szülőknek, és szeretnék elérni hogy Magyarországon a bölcsődei helyek száma elérje a hatvanezret – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy magas színvonalúak a hazai bölcsődék, és a kormány – a munkájuk elismeréseként – az elmúlt időszakban több lépcsőben emelte a béreket. A mintegy kilencszáz felsőfokú végzettségű dolgozó bére a másfélszeresére emelkedett, mert a pedagógusi életpálya szerinti bérezést kapják. A középfokú végzettségűeknél pedig 32 százalékos bérnövekmény jelentkezik.

Fűrész Tünde, a bölcsődei átalakításért felelős miniszteri biztos az új szabályozást részletezve elmondta, hogy intézmény típusú ellátásnak minősül a bölcsőde és a mini bölcsőde, szolgáltató ellátásnak pedig a családi és a munkahelyi bölcsőde.

A családi bölcsődék – mint a családi napközik jogutódjai – esetében az a legnagyobb változás, hogy a szülő a munkáltatójánál el tudja számoltatni a költségeket.
Munkahelyi bölcsődét vállalkozás, nonprofit szervezet és költségvetési intézmény is létesíthet, ebből a célból a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program hatmilliárd forintos keretösszegére március eleje óta lehet benyújtani a pályázatokat. Azok a vállalkozások, amelyek munkahelyi bölcsődét hoznak létre, csökkenthetik a társasági adójukat – emelte ki a miniszteri biztos.

Az országos tájékoztató roadshow minden megyébe eljut majd.

forrás: MTI