Szenvedélybeteg kisgyerekek – cumi vs. ujjszopás

Az egyik gátolja a beszéd beindulását, a másik fogszabályozóhoz vezet. Igazak-e ezek, és van-e egyáltalán beleszólása a szülőnek abba, hogy gyermeke melyiknek és meddig hódol?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 24. Babafalva

Maga a szopás, köztudottan megnyugtatja a babát, később pedig a kisgyermeket. Ezért van az, hogy ha fáradt vagy nyűgös egy csemete, akkor egyből ehhez az önnyugtató módszerhez nyúl.

A cumi, azaz a 22-es csapdája

Sokan már az első naptól cumit tesznek a kisbaba szájába, mondván, így kevesebbet sír. Igen ám, de ezzel egy ördögi kört indítanak el. Többet veszíthet, mint nyer az ember, hisz a pici;

  • felriadhat éjszaka, ha kiesik a szájából alvás közben
  • óriási hiszti veszi kezdetét, ha eltűnik a kedvenc cumi
  • késleltetheti a beszéd beindulását
  • akár beszédhibát is eredményezhet, hisz cumival a szájában próbálja kiejteni a szavakat
  • nehéz elhagyni, főleg óvodába kerülésnél jelenthet gondot

A cumi önmagában nem okozza a fogak deformitását, ez egy nagy tévhit! Ám ezért, fontos mindig életkornak megfelelőt vásárolni, hiszen mindnek külön kialakítása van.

Leszokás a cumiról

A bölcsődében, alváshoz még engedik a cumizást, az óvodába azonban már nem. Így érdemes akár 1-2 hónappal a kezdést megelőzően elkezdeni a leszoktatást. Fontos azonban, hogy ez sose legyen drasztikus és azonnali, mivel ez traumát jelenthet a kicsinek. Jó, ha van a gyermeknek egy kedves, kedvenc alvókája, plüsse, hogy a cumi letétele után se érezze magát „egyedül”.

Így csináld:

  • Mondd neki, hogy ő már nagy, a cumi pedig kisbabáknak való (figyelj a hangsúlyra, sose legyen gúnyos és ne szégyenítsd meg vele mások előtt)
  • Az első tanácshoz kötődően adjátok oda a kistesónak, rokon babának vagy tegyétek fel egy bokorra, mondván a tündérke elviszi egy kisbabának. (soha ne Te dönts erről, hagyd, hogy ő csinálja, ő engedje el a cumit)
  • Ha semmikép se akarja elhagyni a cumizást az ovi kezdetéig, beszéld meg vele, hogy otthon, alváshoz még használhatja, de az utcán és az oviban nem

A cikk itt folytatódik!