A szeretet szava – hogyan adományozhatunk az adventi időszakban?

Országszerte számos segélyakció indult az adventi időszakban, összegyűjtöttünk pár lehetőséget, hogy könnyebb legyen eligazodni és döntést hozni, ha adományozni szeretnénk. A segítségnyújtás lelki és gyakorlati oldaláról Csapó Viktóriát, a Katolikus Karitász sajtóreferensét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adomány
2017. december 08. Czefernek Léna

1. “Tárjátok ki szíveteket”

A Katolikus Karitász az egész évet a “szegények felé fordulva” tölti, és az adventi időszakban is számos adománygyűjtő programmal készül. A “Tárjátok ki szíveteket” programsorozat keretében többféleképpen is bekapcsolódhatunk munkájukba akár telefonos adományozással akár tárgyi segítségnyújtással. Idén már online is lehet adományozni.[shortcodefblock title=”Karitász Kárpátaljáért” igazitas=”left” szelesseg=”40″]A Kárpátalján élő családok számára egyre nagyobb nehézséget jelent a mindennapi megélhetés. A téli hideg tovább növeli a terheket minden háztartásban. A Katolikus Karitász országos összefogást hirdet a családok megsegítésére. A 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal járulhatunk hozzá az akcióhoz.[/shortcodefblock]

Munkájukról és az adventi időszakról kérdeztük Csapó Viktóriát, a szervezet sajtóreferensét.

 – Az embernek az az érzése, hogy az Adventi időszakban évről évre több adománygyűjtő akcióról olvashatunk. Mik a tapasztalatok, ezzel együtt az emberek is többet adományoznak napjainkban?

Valóban sok szervezet hirdet ilyenkor gyűjtéseket, hogy szebbé tegye a karácsonyt a nélkülözők számára. Az adventi időszak – de ilyen a nagyböjt is – az ünnepre készület ideje, ilyenkor az emberek is érzékenyebbek a gondokkal küzdők iránt: sok család számára a körülmények, az anyagi nehézségek, a családi viszonyok, a nélkülözés megnehezíti, sokszor ellehetetleníti a karácsony igazi örömének megélését. Ami nekünk a karácsonyi asztalra kerül, számukra csak távoli vágy, ami nekünk egy hétköznapi bevásárló lista, nekik a karácsonyi kívánságuk, ami nekünk elképzelhetetlen tragédia, nekik a hétköznapjaik. Ebben az időszakban sok adományozónak jut eszébe, hogy segítsen embertársain.

 – Mindenki a lehetőségei és a habitusa szerint adományoz, de megfigyelhető valamilyen trend az évek folyamán? Meg lehet állapítani, hogy melyik adományozási forma népszerűbb hazánkban?

Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapnak az elektronikus adományozási formák. Míg korábban a csekkes befizetések szinte minden naposak voltak, mára főként a banki átutalás, az adományvonal és az online adományozás kezd előtérbe kerülni. Húsvét és karácsony előtt a tárgyi adományozás is jelentősen megnövekedik. Ilyenkor a Karitász minden csoportja gyűjt tartós élelmiszert, meleg ruhákat, játékokat, amelyekből ajándékcsomagokat állítanak össze a környezetükben élő rászorulóknak.

Szervezetünk egész évben fogad bútoradományokat, háztartási gépeket, eszközöket is. Ezek a felajánlások folyamatosan érkeznek az év során.

Meg kell említenünk még a katasztrófahelyzeteket, valamint azon egyedi eseteket, amikor a média beszámol egy-egy eseményről. Ilyenkor szintén megnövekedik az adományozási készség.

 – Nagyon szerteágazó munkát végeznek. Ajándékgyűjtés, ételosztás, tűzifa adományozás, határon túlra készülő segélycsomagok összeállítása – hogy csak párat említsünk. Kikhez jutnak ez ezek az akciók?

Az akcióknak általában kettős célja van, így az adventi gyűjtésünknek is. Az elsődleges, hogy ünnepé tegyük a karácsonyt és könnyebbé tegyük a hétköznapok terheit. Meleg otthont biztosítani téli ruhákkal, kályhákkal és tűzifával. Élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsonyt, közös ünnepségre hívni a magányos és szegény körülmények között élő időseket, lakhatási támogatást adni, hogy emberi körülmények között élhessék a családok hétköznapjaikat és ünnepeiket. A különböző élethelyzetekben különleges törődést adhatunk, személyre szabott segítséggel. Az önkéntesek már országszerte csomagolják a karácsonyi ajándékokat, élelmiszer-csomagokat, szállítják a kandallót, készülnek, az ételosztásokra vagy éppen gyógyszert váltanak ki, de év közben is azok mellett állnak, akik rászorulnak a segítségre. Ehhez azonban nagy szükség van az adományozók segítségére is!

 – Az emberek ilyenkor, karácsony előtt sokkal fogékonyabbak a rászorulók segélykiáltásaira, ezért is nagyon megkapó az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció, amelynek során gyertyagyújtással hívják fel a figyelmet a szegény családok helyzetére. Hogyan zajlanak ezek az események? Milyen reakciókat tapasztaltak az “utca emberétől”?

Nagyon szép tapasztalataink vannak e kezdeményezésről. Az önkénteseink egy-egy kis gyertya átadásával arra kérik az embereket, hogy vigyék el otthonukba a gyertyákat, gyújtsák meg karácsonykor és gondoljanak egy fohász erejéig a nélkülözőkre. A gyertyákért kapott adományokat pedig karácsonyi csomagok összeállítására fordítják az önkéntesek.

Kedves mottója a nemzetközi kampánynak: A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a Földön. És valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben… Ezt a fényt hivatott jelképezni ez a kis gyertya. És minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért.

– Ebben a karácsony előtti, téli időszakban mi az, amire a leginkább szükség van? Ha valaki úgy dönt, hogy tárgyi adománnyal szeretne hozzájárulni a gyűjtéshez, mi az, amivel biztosan tudja támogatni a szegényeket?

A legnagyobb tárgyi segítség ilyenkor a tartós élelmiszer és a jó állapotú gyerekjáték, mesekönyvek, vagy épp az ünnepi finomságok, a szaloncukor és az édességek. Ezeket bármelyik plébániai csoportunk örömmel fogadja, és adja tovább karácsonyi ajándékként a nélkülözőknek.

A beérkező pénzadományokból pedig a tartós élelmiszerek mellett tűzifát, karácsonyfát és a felmerülő igényeknek megfelelő beszerzéseket végzik el központjaink.

2. MikulásGyár

A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot, édességet vár adományként, amelyeket 2017. december 1. és 22. között a központi gyűjtőpont területén, az Ötvenhatosok terén (a Műcsarnok mellett) 9.00 és 21.00 között vagy a Lurdy Házban 10.00 és 19.00 között lehet átadni. A Magyar Posta közreműködésével azok az adakozók is leadhatják ajándékukat a MikulásGyárnak, akik nem tudnak eljutni a gyűjtőpontokra.  2017. december 1. és 22. között ezeket a Magyar Vöröskereszthez juttatja a Posta. Az adományokat országszerte a legtöbb postán térítésmentesen veszik át. A dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR.

3. Cipősdoboz akció

A Baptista Szeretetszolgálat akciójának keretében bárki összeállíthatja egy gyermek karácsonyi ajándékát. Ehhez nem kell mást tennie, csupán egy szépen becsomagolt cipősdobozba tenni azt, és ráírni, hogy hány éves, milyen nemű gyermeknek szánja azt. Ezt követően eljuttatni a gyűjtőpontok valamelyikére, amelyek helyszínéről itt tájékozódhatunk. [shortcodefblock title=”A cipősdobozon túl” igazitas=”left” szelesseg=”40″]Az akciót a 1355 Baptista Adományvonal hívásával is támogathatjuk, hívásonként 300 forinttal.[/shortcodefblock]Az összegyűjtött cipősdoboz ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a gyermekekhez, még az ünnepek előtt. A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

4. „Szeretet.éhség.”

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 1995 óta minden évben meghirdeti Szeretet.éhség. elnevezésű adventi pénzadománygyűjtését. A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal lehet csatlakozni az adománygyűjtéshez. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapján lehet online adományozni és a Bazilika előtti karácsonyi vásárban lévő Adományponton a szervezet önkéntesei szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak minden támogatót.

[shortcodefblock title=”Szeretet.éhség.” igazitas=”right” szelesseg=”100″]A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal lehet csatlakozni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtéséhez. [/shortcodefblock]

5. Angyalváró

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Magyar Cserkészszövetség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Pálferi Karitász cipősdobozokat gyűjt a Dévai gyermekek számára melyeket december 16-án Parajdon adják át egy 2500 gyermeknek szóló vidám Mikulás ünnepség keretében. Ezen felül is gyűjtenek játékot, írószert, iskolaszert, édességet, tartós élelmiszert (liszt, cukor, müzli, rizs, stb.) és tisztító- és tisztálkodás szereket (fogkefe, fogkrém, szappan, papírzsepkendő, stb.), melyeket a szervezet honlapján felsorolt gyűjtőpontokon lehet leadni.

6. Angyali Csomagküldő Szolgálat (ACSSZ)

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete akciója arra hivatott, hogy a „sok kicsi sokra megy”, és „mindenki tehet valamit a világ szebbé, jobbá tételéért” elvén megpróbálja azoknak családoknak igazán ünneppé tenni a karácsonyt, akik hozzájuk fordulnak segítségkérő levelekkel. Így Keresnek olyan jólelkű családokat/gyerekeket/embereket, akik örömmel segítenének az ACSSZ munkájában, és vállalják egy-egy család karácsonyi megajándékozását. Leginkább tartós élelmiszernek, édességnek, játéknak, könyvnek, meleg ruhának vennék hasznát.

[shortcodefblock title=”Ha angyal szeretnél lenni” igazitas=”right” szelesseg=”100″]Az angyalok jelentkezését 2013 december 13-áig a noe@noe.hu e-mail címre várják. Érdemes megjelölni a jelentkezésnél azt is, hogy milyen jellegű ajándékot tud küldeni, pl. elsősorban lánynak/fiúnak való ruhát, cipőt stb. A levél tárgyában a következőt kell feltüntetni: ACSSZ 2013 – angyalok.[/shortcodefblock]