A szeretet szeretetre ösztönöz – Gary Chapman Magyarországon!

Magyarországra érkezett Gary Chapman, a világszinten elismert párkapcsolat szakértő, az 5 szeretetnyelv pszichológiai fogalom és könyvsorozat megalkotója, akinek munkássága milliók házasságára volt hatással. A szerző a New York Times Best Sellers-lista élvonalában lévő kötet megjelenésének 25 éves évfordulóján a héten Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten is teltházas előadásokat tart.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. március 29. csalad.mandiner.hu

A Magyarországon is igen nagyon népszerűségnek örvendő szerző több évtizedes párterápiás tanácsadói tapasztalata alapján különböző városokban tartott előadásai révén ismerteti majd hazánkban is a szeretet kimutatásának és befogadásának különbözőségeit, az egymás iránti szeretet kifejezésének tanulhatóságát, és az ezek által elérhető gyökeres párkapcsolati változásokat. A saját, több évtizedes párterápiás jegyzetei utólagos áttanulmányozása alapján beazonosított és kidolgozott öt szeretetnyelv – az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés nyelve – univerzális: világszerte ismerik és használják.

„Több okból is komoly jelentőséggel bír ez a látogatás, hiszen a távolság miatt Európában ez idáig nemigen volt személyes találkozási lehetőség a szerzővel, az igény viszont óriási,

ahogy ezt a szervezés során akár a környező országok visszajelzésiből is érzékelhettük”  – nyilatkozta a mai sajtótájékoztató kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: társadalmilag is érzékelhető változásokat hozhat a családok életén keresztül, ha a párok megismerik egymás szeretetnyelvét, és tudatosan alkalmazzák azt a másik iránti figyelem és törődés kifejezésére, és ez tartós és mély szeretetkapcsolat irányába fordíthatja a házasságokat. De nemcsak a párkapcsolatok terén alkalmazhatóak a szeretetnyelvek –  tette hozzá, hanem számos más típusú érzelmi kapcsolatban is, például a szülő-gyerek, pedagógus-diák kapcsolatokra is.

Az igazgató ismertette, hogy Gary Chapman legismertebb kötete, Az öt szeretetnyelv® eddig 11 millió példányban kelt el angol nyelven, ötven különböző nyelvre fordították már le, és évek óta töretlenül a New York Times Best Sellers-lista élén áll (egy tavalyi adat szerint 167 héten át folyamatosan). Ezen kívül Gary Chapman 36 könyv (társ)szerzője, legújabb témái a munkahelyi kapcsolatok és a tinédzserek világa. Magyarországon 15 éve jelent meg az első Chapman-könyv, a Harmat Kiadó gondozásában, és az első évben 8.000 példány fogyott el belőle, ami egyértelmű visszajelzés volt a kiadó számára. Ezidáig a szerző közel 40 kötetét adták ki magyarul, amelyek több százezer példányban keltek el. Herjeczki Kornél elmondta, hogy a fordítások alatt rájöttek arra, hogy három olyan közös jellemzője van a Chapman-könyveknek, amely kiemelt jelentőségű a Harmat Kiadó is, és az együttműködésük számára is döntő fontosságú: a szakmai hitelesség, a megalapozott szakmai tudás élményszerű, olvasmányos közzététele, és a könyvek üzenetének spirituális környezete. Ezek miatt vált Gary Chapman a Harmat Kiadó legfontosabb szerzőjévé, az ő könyveiből adják el a legtöbb példányt –  tette hozzá.

A személyes találkozó szervezése abból a meggyőződésükből fakadt, hogy a személyiség jelentősen hozzá tud járulni a könyvélményhez, életté, gyakorlattá teheti az könyvekben olvasottakat –  mondta, megköszönve a szervezést a több éves előkészítő munkát végzőknek. Végül ismertette az előadások időpontját és helyszínét: Gary Chapman 27-én a Debreceni Kölcsey Központban, 28-án a Pécsi Kodály Központban, 30-án a Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központjában, 31-én a Budapest Kongresszusi Központban 14 órakor ráadás előadás keretében, 18 órakor pedig konfliktuskezeléssel kibővített extra előadáson beszél az életre szóló szeretet gyakorlatáról. A tervezetthez képest még egy dedikálási lehetőséggel is bővült a program; erre 29-én, szerdán este 18 órakor kerül sor az Alléban található Libri könyvesboltban.

 *

Gary Chapman röviden elmesélte az öt szeretetnyelv „születésének” történetét: egyrészt saját párkapcsolati problémái, másrészt a másoknak adott párkapcsolati tanácsok, illetve saját jegyzeteinek utólagos tanulmányozása révén jött rá arra, hogy az a leggyakoribb párkapcsolati panasz (t.i. hogy egy házastárs úgy érzi, hogy őt nem szereti eléggé a párja) gyakorlatilag ugyanarra az okra vezethető vissza: a másik fél szeretete nem úgy kerül kifejezésre, ahogy az illető szeretné. Amikor visszakérdezett, hogy mi jelentené az illető számára a szeretet megnyilvánulását, akkor öt különböző típusú választ kapott, melyeket öt kategóriába tudott sorolni – ezekből lettek a szeretetnyelvek, amelyeket a felismerés elkezdtett használni a magánéletben és a terápiás munkájában is. A szeretetnyelv lényege nagyon egyszerű – mondta:

„ha úgy szeretnénk közölni szeretetünket, hogy megértsék, azon a nyelven kell beszélnünk, amit a másik megért”.

Ennek felismerése akár azonnali sikerre is vezethet – tette hozzá, elmesélve, hogy volt olyan házaspár ügyfele, akik már három hét után gyökeres változásról tudtak beszámolni. Az egyéni sikerek után csoportos terápián is alkalmazni kezdte a szeretetnyelveket, és ott is működtek. Enne okát abban látja, hogy a szeretetnyelvek olyan érzelmi hangulatot teremtenek, amelyben sokkal könnyebben meg tudtak nyílni egymás felé az emberek. A következő lépés a könyv megírása volt, melynek sikere, különösen a fordítás iránti igények meglepték, mert atropológusként tisztában van a kulturális különbségekkel, és nem gondolta, hogy ez általa felfedezett szeretetnyelv akár ezeken átívelő, univerzális érvényű is lehet  – emelte ki. Az első külföldi megkeresés Spanyolországból érkezett, ahol könyve azóta is a best seller listák élén áll. Ekkor jött rá, hogy „az öt szeretetnyelv lényegi része az emberi természetnek” – tette hozzá.

A cikket itt tudjátok továbbolvasni!