“Szeretetből fakadó önzetlen szolgálat” – együttműködési nyilatkozat született az egyházi kórházak között

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői kedden Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bethesda
2018. november 15. MTI

Budapest, 2018. november 13. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetõje, Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház fõigazgatója, az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnöke és Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház fõigazgatója (b-j) az egyházi kórházak együttmûködésérõl tartott sajtótájékoztatón a Mazsihisz fõvárosi székházában 2018. november 13-án. Együttmûködési nyilatkozatot írtak alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetõi. MTI/Szigetváry Zsolt

A dokumentum szövege szerint az intézmények célja, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak, részt vegyenek a “magyar egészségügy fejlesztésében” és közösen hozzanak létre egyházi alapon nyugvó nővérképzést.

Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elmondta: a négy kórház évek óta segíti egymást, 2018 óta azonban az Egyházi Kórházak Egyesületének létrehozásával hivatalos, jogi formát öltött együttműködésük.

Megjegyezte: Magyarországon példaértékű az egyházak közötti együttműködés.

Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerint az egyházi kórházak nemcsak közfeladatot látnak el, hanem küldetésük, “Isten előtt a másik emberért vállalt felelősségük” a betegek gyógyítása, a másik ember gondjainak átvállalása.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnöke elmondta: az egyházi kórházak felosztották egymás között a betegellátási területeket.

A szülészet és a gyermekgyógyászat a Bethesda Gyermekkórházban működik, a felnőtteket ellátó általános nagy kórház a budai Irgalmasrendi Kórház, a kardiovaszkuláris betegségek kezelését és a betegek rehabilitációját a Szent Ferenc-kórház végzi, az idősek, haldoklók ellátását pedig a Mazsihisz Szeretetkórház vállalja.

A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és rehabilitálást végzi majd, a görögkatolikus egyház kórháza pedig vidéki nagy kórházként működik majd.

Elmondta azt is: a kórházak megosztják egymás között nemcsak feladataikat, de erőforrásaikat, szakembereiket is.

Hozzátette: egyenlőre hiányzó terület az egyházi ellátásban a neurológia és a felnőtt pszichiátria.

Kozma Imre ehhez hozzátette: a 20 század elejéig, a Lipótmező megalapításáig Magyarországon a betegápoló irgalmasrend látta el a pszichiátriai betegeket, ezért a rend a jövőben szeretne újra jelen lenni az egészségügynek ezen a területén is.

Toldy-Schedel Emil közös feladatként említette továbbá, hogy részt vegyenek a határon túli magyarok egészségügyi ellátásában.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: az egészséges Budapest programmal “szoros szinkronban” a következő években jelentősen bővülnek majd az egyházi kórházak.

Felidézte: az elmúlt évtizedekben sokszor “hisztérikus kampányok kísérték” egy-egy egyházi kórház meg-, illetve újraalakulását. E kórházak munkája azonban mára sokkal békésebb vágányokra terelte a róluk szóló beszédet. Hozzátette: a jövőben is számítanak a társadalom támogatására.

Kitért arra: az egyházi kórházak nemcsak minőség szolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A közbeszédben nem ismert caritas vagy diakónia szavak “a szeretetből fakadó önzetlen szolgálatot jelentik”. Ezt a hozzáadott értéket pedig a betegek igényelik és értékelik.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt