Szétnyílt hasizom? LoveYourBelly!

Viszonylag kevés szó esik a női test szülés utáni formálódásáról, változásairól! A hasizom állapota nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen az egészségünket, állóképességünket is befolyásolja. Bártfai Csilla, a LoveYourBelly módszer egyik oktatója a szétnyílt hasizom tüneteiről, kialakulásáról beszél.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 02. Gyarmati Orsolya

A szülés utáni testmozgásról sok információ érhető el a neten is, ezek elsősorban fogyásról, alakformálásról szólnak. Sokan nem tudják, hogy az anyatejes táplálás időszaka alatt is lehetséges, sőt ajánlott a finom, fokozatos testmozgás! Kevesebb az elérhető és hiteles tájékoztatás konkrét izomcsoportok, mint például a hasizom alakulásáról, a várandósság és szülés során bekövetkező változásairól.

Mit jelent pontosan a szétnyílt hasizom fogalma? Ez minden várandósság esetén törvényszerűen bekövetkezik?

– A várandósság alatt gyakran, de nem törvényszerűen megsérül az egyenes hasizom, amely a köldök vonalában, függőlegesen szétválik. Változó, hogy mennyire erőteljes ez a szétválás, van, akinek csak egy-két centi köldöktől lefelé és/vagy felfelé, van, akinek ennél sokkal nagyobb a rés. És persze mindig a köldök az origó, azt vizsgáljuk először, hány ujjunk fér be. Ez is eléggé eltérő, találkozhatunk extrém esettel is, mikor már több mint négy ujjnyi a szétnyílás. Érdemes tudni, hogy a szétnyílt hasizom nem csupán a várandósság és szülés kapcsán fordulhat elő, hanem kortól és nemtől függetlenül bárkinél. Akár nehéz fizikai munka következtében, rossz technikájú emeléstől is.

A tünetek, súlyossági fokozatok miben nyilvánulhatnak meg?

– A szétnyílt hasizom egyik tipikus tünete, mikor az anya szülés után öt-hat hónappal még mindig úgy érzi, mintha várandós lenne. Ébredéskor még lapos a hasa, viszont egy-két óra múlva és némi evés után már kidudorodik, lóg a pocakja.

Enyhe fokozatú besorolás az, mikor minimális a szétnyílás, szinte nem is észrevehető, súlyos az, amikor kötőszöveti sérülés párosul az egyenes hasizom hosszanti szétválásával, és a kettő közötti állapot a középsúlyos.

Milyen lehetőségek vannak a probléma orvoslására?

– Minden esetben érdemes erősíteni a hasizmot, várandósság előtt is, mivel esztétikai funkciója mellett támasztó szerepe is van. Fontos, hogy a belső szerveket kellőképpen megtartsa. Ha nem foglalkozunk a hasi területtel, az kihat a derekunkra, hátunkra és akár a kismedence izomzata is meggyengülhet.

Az egyik igen hatékony segítség a LoveYourBelly módszer elsajátítása lehet, mely speciálisan kialakított, személyre szabott gyakorlatokból áll. Hasi sérüléstől függően ajánlott végezni bizonyos mozdulatokat. Ezeket a tanfolyamokon minden oktató átbeszéli a jelentkezőkkel, az ő számukra mely gyakorlatok kifejezetten ajánlottak, és mit célszerű kerülni a hatékony és stabil regenerálódás érdekében.

A cikk itt folytatódik!