Szétnyílt hasizom szülés után? Itt a tökéletes megoldás műtét nélkül!

„Köldöksérvem van és nem múlik.” „A szülés óta folyamatosan fáj a hátam és a derekam.” „Már egyéves a kisbabám, de akkora a hasam, hogy állandóan megkérdezik, újra várandós vagyok-e?” Sok nő szenved ilyen és hasonló tünetekkel, amelyeknek a hátterében sokszor egy rendkívül gyakori, ám korántsem ismert jelenség, a szétnyílt hasizom áll. Nekik segít a LoveYourBelly és Bagyinka Tímea.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 11. Gyarmati Orsolya

A legtöbben úgy vannak vele, hogy jó-jó, szülés után az embernek mégsem lehet olyan hasa, mint előtte, ez van, így is szép lehet egy nő. Ennek a mondatnak azonban csupán az utolsó hat szava igaz. Ugyanis a szétnyílt hasizomra igenis van megoldás, és nem, nem kell hozzá kés alá feküdni.

De mit is jelent a szétnyílt hasizom?

A latin nevén rectus diastisis úgy alakul ki, hogy a hasfal közepén futó vastag kötőszövet a várandósság során megnyúlik és elvékonyodik, s szülés után nem mindig tudja visszanyerni eredeti vastagságát és rugalmasságát. Ekkor történik az, hogy az egyenes hasizmok úgy maradnak, ahogy a várandósság és a szülés alatt „beálltak”, azaz kissé oldalra csúszva. Ennek következménye az, hogy a hasfal közepén rés keletkezik, s ez okoz számtalan problémát szülés után rengeteg nőnek.

Tünetek

Az, hogy „rés” van a hasizmunkban, nem feltétlenül vesszük észre. Ami viszont árulkodó jel lehet, az a „terheshas” megmaradása a szülés után még hosszú-hosszú hónapokig, a rendszeres hátfájás, a kismedence izomzatának gyengülése, a köldöksérv, a gerincsérv, a gátizomproblémák. Mindezen tünetek megszüntetésére – amennyiben a szétnyílt hasizom áll a háttérben, nem elég egy egyszerű torna, vagy egy kis edzés. Pontos, személyre szabott gyakorlatsorra van szükség.

Honnan tudhatom, hogy szétnyílt a hasizmom?

Feküdj a hátadra, húzd fel a két lábadat úgy, hogy a talpad lent van a padlón. Emeld fel a fejedet, hogy a hasfalad megfeszüljön, majd a köldöködnél süllyeszd az ujjaidat a hasadba. Ha rést érzel belül, akkor neked is szétnyílt a hasizmod.

Mi a megoldás?

Mivel nagyon sok nő szenved a szétnyílt hasizom problémájától, Bagyinka Tímea sportrekreációs szakoktató, intimtorna tanár, az Aviva-módszer oktatója és a Hasizomfejlesztő – és regeneráló tréning létrrehozta a LoveYourBelly-tanfolyamokat. A tanfolyam három órás, egyszer kell rá elmenni, s z idő alatt mindent megtudhatunk arról, hogyan működik a hasizom és hogyan lehet fejleszteni. Személyre szabott étrendet kapunk, majd megtanuljuk a gyakorlatokat és azt is, hogyan lehet egész nap dolgoztatni a hasizmot.

Jelenleg az országban száznál is több oktató van, akik tartanak ilyen kurzusokat és adnak tanácsokat a különböző mozgásformákról, a hasznos és nemkívánatos testtartásról és mozdulatokról. A napi gyakorlat nagyjából negyed órát-húsz percet vesz igénybe, és kisgyerekek mellett is beilleszthető az életünkbe.

Ha Te is szenvedsz ilyen vagy hasonló tünetekkel, látogass el a www.loveyourbelly.hu oldalra, vagy hívd a 06-30-228-7165-ös számot, de írhatsz is a bagyinka.timea@gmail.com címre!