Szivárványbaba: remény a veszteség fájdalma után

A legtöbb terhes nőnek fogalma sincs arról, kik azok a szivárványbabák. Kivéve azokat, akik már elveszítettek korábban egy magzatot vagy kisbabát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 03. Babaszoba

Azokat a kisbabákat, akik egy magzat vagy újszülött elvesztése után születnek, szivárványbabáknak nevezik, ők a béke, a remény és az ígéret szimbólumai – írja a Scary Mommy.

Azok a nők, akik terhességük során vagy közvetlenül szülés után elveszítették a kisbabájukat, fájdalmas, súlyos terhet cipelnek. És általában nem beszélnek róla, mert képtelenek megosztani a veszteségük történetét. Ezek az anyák egyedül érzik magukat, csendben szenvednek. És reménykednek. Aztán újra teherbe esnek, ami egyszerre csodálatos és félelmetes érzés számukra. Mert bár szivárványbabát hordanak a szívük alatt, ő soha nem fogja pótolni azt az űrt, amit az idősebb testvér elvesztése okozott. Amikor megjelenik a két piros csík a terhességi teszten, egyszerre árasztják el pozitív és negatív érzések a kismamát.
Mire számíthatsz, ha szivárványbabát vársz? Egy édesanya, aki már három magzatát is elveszítette, és most újra kisbabát vár, megosztotta az érzéseit, melyek talán neked is segíteni fognak, hogy ne egyedül kelljen megküzdened a gondolataiddal.

1. Izgatott vagy.

Abban a pillanatban, amikor a terhességi teszt pozitív lesz, elönt a félelem és kétségbeesel egy percre.

2. Boldog vagy.

Élvezed a terhességgel járó összes kellemetlenséget. A reggeli hányingereket, amelyek akár az egész napodat is megkeserítik sokszor. De nem bánod, mert tudod, hogy ez annak a jele, hogy minden rendben zajlik odabent.

3. Félsz.

Nem számít, hogyan veszítetted el ez előző kisbabádat, rettegsz, hogy a szivárványbabáddal is ez történik, ez az érzés pedig nagyon nyomasztó. Próbálsz optimista lenni, hogy a kisbabád biztonságot és nyugalmat érezzen 9 hónapig odabent, de attól még ott bujkál benned a kétség, hogy mi lesz, ha újra megtörténik… Minden egyes ébredésnél rögtön azt figyeled, érzed-e még a jellegzetes terhességi tüneteket, minden alkalommal, amikor a mosdóba mész, azon imádkozol, nehogy pecsételő vérzésed legyen. Minden nap valami új félelmet tartogat.

4. Mérges vagy.

Mérges vagy, mert tudod, milyen, amikor szivárványbabát hordasz a szíved alatt. Folyamatosan ezt kérdezed magadtól: “miért én?”, “Miért az én kisbabám/kisbabáim?” A kérdések az őrületbe kergetnek, és senki nem ért meg téged. Mérges vagy, mert át kellett élned a szörnyűségeket, és mérges vagy, mert nem tudod felhőtlenül, ártatlanul, tisztán élvezni a mostani babavárás hónapjait.

A cikk itt folytatódik!