Szomorú hír: Tajvanban is bevezetik a melegházasságot!

Alig ért véget a Családok Budapesti Világtalálkozója, máris itt egy újabb jele annak, hogy egyre több országban hódít teret a melegjogi lobbi. Ezúttal Tajvanban döntött úgy az alkotmánybíróság, hogy támogatja az egyneműek házaságát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 31. MTI

Ázsiában eddig sehol nem engedélyezték a melegházasságot, ám úgy tűnik, Tajvan megtörte a jeget, így valószínűleg a világnak ezen a tájékán is egyre több állam fog hozzájárulni ahhoz, hogy egyneműek kössék össze hivatalosan életüket.

Az MTI szerint a bíróság két vonatkozó alkotmányértelmezési kérelemre válaszul jelezte: a házasság polgári törvénykönyvben található jelenlegi szabályozása sérti a melegek alkotmányos alapjogait. A polgári törvénykönyv egy férfi és egy nő közötti önkéntes jogi kötelékként írja le a házasságot. Az alkotmánybíróság két évet adott a parlamentnek arra, hogy a jogszabályt összhangba hozza az alaptörvény szellemiségével.

Az illetékes parlamenti bizottság tavaly a polgári törvénykönyv módosításának hat lehetséges verzióját vizsgálta meg a melegházasság engedélyezésére. A teljes egyenjogúságot biztosító új javaslat szerint egy férfi és egy nő vagy két természetes személy léphetne frigyre egymással 18. életévük betöltését követően. A jelenlegi törvény úgy rendelkezik, hogy a nőnek legalább 16, a férfinak pedig 18 évesnek kell lennie ahhoz, hogy összeházasodhassanak egymással. A tervezet egyúttal ellenzi a nemen, szexuális preferencián vagy szexuális orientáción alapuló megkülönböztetést az örökbefogadás kérdésében is.

A törvénymódosítást eddig a téma érzékenysége miatt halogatták, amiért sokan bírálták Caj Jing-ven tajvani elnököt. Caj kampánya során egyértelművé tette, hogy támogatja a melegházasságot, és mindent megtesz engedélyeztetése érdekében. Tajvanon a közvélemény, a kormánypárt és a legjelentősebb ellenzéki tömörülések is pártfogolják az azonos neműek házasságát.