Szoptatás: mitől csökkenhet az anyatej mennyisége?

Miért kevés a tejem? Honnan tudhatom, hogy elegendő tejhez jut a babám? És mit tegyek, hogy növeljem az anyatej mennyiségét? Egy kis útmutató a bizonytalanságban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2017. március 10. Babaszoba

 Sokféle tévhit él az édesanyák fejében azzal kapcsolatban, hogy milyen jelei vannak annak, hogy kevés anyatejhez jut babájuk.

A gyakran mellre kéredzkedő vagy éjszaka is vígan szopizó kisbaba, a pici gyakori nyűgössége vagy a tejcsepegés hiánya, de akár a puhának tűnő mell sem tartozik ezek közé. Abból sem szabad téves következtetést levonnunk, hogy mennyi ideig szopizik a kicsi, mint ahogy az sem ad okot ijedtségre, ha szoptatás után nem tudunk felesleget lefejni a melleinkből.

Jómagam is bele-beleestem abba a hibába, hogy éjjel-nappal mértem első gyermekem súlyát, de az állandó méricskézés csak stresszelt engem (és így a lányomat is). Amikor néhány alkalommal kevesebb volt a súlya szoptatás után, mint előtte, akkor hagytam fel a mérlegeléssel.
Akkor milyen jelekből következtethetsz az anyatej mennyiségére?

A legjobb visszajelzést kisbabánktól kaphatjuk: ha a kicsi nyugodt és kiegyensúlyozott, egészségesnek tűnik, izomtónusa, bőrének rugalmassága jó, akkor nincs ok aggodalomra.

A babák súlygyarapodása, a pisis-kakis pelenkák száma szintén segít annak megítélésében, hogy elegendő tejhez jut-e a baba.

A napi 6-8 pisis vagy 2-5 kakis pelenka azt jelzi, hogy nincs gond az elfogyasztott mennyiséggel.

A súlygyarapodás esetében heti 100-120 g gyarapodás szintén elegendő tejre utal. Természetesen lehetnek különbségek a heti gyarapodást illetően, de összességében a havi 450 g súlynövekedés megfelelőnek mondható.

A szopizások számára is érdemes odafigyelni: ha 24 óra alatt legalább 8-12 alkalommal szopik a gyerkőc, akkor biztosítjuk számára azt az optimális időt, ami alatt megfelelő mennyiségű anyatejhez juthat. Vannak persze ettől többször vagy épp kevesebbszer szopizó kisbabák is, ilyenkor a súlygyarapodás és a gyermek fejlődése, az amit nyomon kell követnünk.

A cikk ITT folytatódik