Szoptatnék, de hol?

Négyből hat helyen nem talált megfelelő zugot kisgyermeke megszoptatására Szél Bernadett augusztus elsején. Az LMP választmányi szóvivője a Szoptatás Világnapja alkalmából tesztelte Budapest közintézményeit, városunk elégtelenre vizsgázott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 01. czefernek.lena

Négyből hat helyen nem talált megfelelő zugot kisgyermeke megszoptatására Szél Bernadett augusztus elsején. Az LMP választmányi szóvivője a Szoptatás Világnapja alkalmából tesztelte Budapest közintézményeit, városunk elégtelenre vizsgázott.


Augusztus elsején, a Szoptatás Világnapján egész délelőtt tartó figyelemfelkeltő akciót tartott az LMP. Céljuk az volt, hogy megvizsgálják, milyen nehézségekkel kerül szembe Budapesten egy szoptatós kismama, aki gyermekével indul hivatalos ügyeket intézni. Az lmp-s Szél Bernadett és kislánya, Esztella fél nap alatt egy kórház három osztályán, egy önkormányzatnál, egy bankban, sőt egy postán is járt.

Az akció után tartott sajtótájékoztatón az LMP választmányi szóvivője úgy összegezte véleményét, hogy körútja során egymásnak ellentmondó tapasztalatokra tett szert. Látszik a felmérésekben is hangsúlyozott tény, hogy a magyar társadalom nagyon gyermek-centrikus. A legtöbb helyen ugyanis segítőkész emberekkel találkozott, akik mindent elkövettek azért, hogy megoldják a felmerülő problémát. Ám az eredmény így sem túl bíztató, fővárosunk közintézményei ugyanis egyáltalán nincsenek felkészülve arra, hogy egy anya mindennapos dolgai intézése közben el tudja látni gyermekét.

Pedig a szoptatás az egyik legzöldebb tevékenység – fogalmazott Szél Bernadett, hozzátéve hogy a kisbabák egészséges táplálásának legtermészetesebb módja is. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legalább hat hónapig javasolja a táplálásnak ezt a formáját, de sok szakirodalom egy-két éves korig is ajánlja. A képviselőnő hangsúlyozta, a tápszer nem lehet egyenrangú helyettesítője az anyatejnek, éppen ezért fontos, hogy az anyuka kiszámítható módon tudjon olyan helyeket találni a városban, ahol biztosítani tudja kisgyermeke számára az optimális fejlődéshez szükséges tápanyagot.

Szél Bernadett azt is elárulta, a mostani akcióval az volt a céljuk, hogy a „családbarátnak mondott kormány” vegye észre, hogy ez a város alkalmatlan arra, hogy egy kismama megtegye a legfontosabb és legtermészetesebb dolgot a kisbabájáért anélkül, hogy be lenne zárva saját otthonába. Az LMP szerint ajtódísznél fontosabb intézkedés lehetne, ha azokon a helyeken, ahol a kismama mindennapi ügyei intézése közben jár, biztosítanának egy szobát arra az esetre, ha az anyukának éppen ott kell megszoptatnia vagy tisztába tennie kisbabáját. Ennek az elkülönített teremnek a berendezéséhez csupán egy fotel vagy szék, egy pelenkázó-asztal egy hideg-meleg vizes mosdó és egy szemetes szükséges. Fontos, hogy a szoba koedukált legyen, adott esetben ugyanis egy édesapának is lehet szüksége például a pelenkázó asztalra (amit legtöbbször – tévesen – a női vécében helyeznek el).

A családháló.hu azon kérdésére, milyen lépéseket kíván az LMP tenni annak érdekében, hogy a szoptatás elől elgördüljenek a felsorolt nehézségek, Szél Bernadett elmondta, hogy reméli, a mostani figyelemfelkeltő akció felnyitja a döntéshozók szemét, és rávilágít arra, milyen sok még a tennivaló az ügyben. Mint mondta, nem csupán a felsorolt kérdéseket kellene megoldani, de azt is, hogy a szoptatás lehetősége minden munkahelyen biztosítva legyen annak érdekében, hogy az édesanyának ne kelljen választani gyermeke természetes táplálása és a munkába állás között. Az LMP ugyanakkor arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a tápszergyártók befolyásának csökkentése és marketingtevékenységük ellensúlyozása is fontos feladat. Csak azoknak lenne szabad felírni tápszert, akiknek tényleg szükségük van rá, és az egészségügyi dolgozóknak is legjobb tudásuk szerint kell segíteniük a kismamákat annak érdekében, hogy természetes módon tudjk tápláni gyermeküket – mondta a képviselőnő.


Szél Bernadett egy kórház több osztályán is járt a Szoptatás Világnapján. Az egyik helyszínen egy vizsgálóasztalt tettek szabaddá a kedvéért, a másik helyen a kartonozóban biztosítottak lehetőséget a számára, míg a harmadik osztályon egy betegekkel teli kórterembe irányították. Az önkormányzatnál a mellékhelyiséget ajánlották a számára szoptatás céljából, míg a postán egyszerűen közölték, hogy nem tudják megoldani a kérdést. A meglátogatott bankhivatalban egy eldugott folyosó hátsó részén szoptathatta volna meg a kisbabáját.

 

Ti hogyan szoktátok megoldani a kérdést?

Fotó: családháló.hu – Ancsin Gábor