„A szörnyűség, amit okoz, maradandó” – Világnap az erőszak ellen

Október 2-án, Mahatma Gandhi indiai politikus, spirituális vezető születésnapján, tartják világszerte az Erőszakmentesség napját. Az ENSZ 2007-től vezette be a nemzetközi ünnepet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
erőszak
2017. október 02. Család.hu

Az Erőszakmentesség Világnapját ünneplik világszerte október 2-án. Valamennyi nagy világvallás tartalmazza az erőszakmentesség elveit, a kereszténységben a „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket” jézusi kijelentés, a hinduizmusban az ahimsza („nem ártás”), a buddhizmusban a mettá (jóakarat, barátság) elve egyaránt erről tanúskodik.

Gandhi hitvallása

Az erőszakmentesség 1998. november 10-én nyerte el az elfogadottság és intézményesülés rangját, mivel az ENSZ ezen a napon nyilvánította ki, hogy a 21. század és a 3. évezred első évtizede a „béke kultúrájának és a világ gyermekei erőszakmentességének előmozdítását” szolgálja. 2007 óta Mahatma Gandhi születésnapja, október 2-a az erőszakmentesség világnapja. Az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja ellenzett mindenféle erőszakot, mert „ha úgy tűnik is, hogy hasznos, a haszon csak átmeneti, de a szörnyűség, amit okoz, maradandó”. Az ember mondjon le az erőszak minden formájáról, és ragaszkodjék az igazsághoz, ne engedelmeskedjen igazságtalan törvényeknek. Az Igazság követése nem engedi meg az erőszak alkalmazását az ellenféllel szemben. Az ellenfelet inkább türelemmel és szeretettel kell megnyernünk, mert „ami nekünk talán igazságnak tűnik, az ellenfél előtt a szenvedés vállalásával egyértelmű” – fogalmazott Gandhi.

Nem hagyják elfeledni az eredményeket

A Humanista Mozgalom minden évben megünnepli ezt a napot világszerte szemináriumok, konferenciák, demonstrációk, koncertek, műhelyfoglalkozások megszervezésével azért, hogy felhívja a figyelmet arra, az erőszakmentesség filozófiája hogyan járulhat hozzá az emberiség fejlődéséhez.

A cikk ITT folytatódik.