Szülés 50 felett – lehetséges?

Az, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyereket, mára megszokott tendenciává vált. Vannak azonban extrém esetek: amikor valaki 50 éves kor felett szül kisbabát. Ennek a hazánkban igen ritka jelenségnek jártunk utána.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 26. Gyarmati Orsolya

Az, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyereket, mára megszokott tendenciává vált. Vannak azonban extrém esetek: amikor valaki 50 éves kor felett szül kisbabát. Ennek a hazánkban igen ritka jelenségnek jártunk utána.


Ahogy arról egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, 35 év felett automatikusan veszélyeztetettnek számít egy gyereket vállaló nő, és számos olyan vizsgálaton, szűrésen esik át a várandósság alatt, amit fiatalabb anyukáknak nem kell végigcsinálniuk. Az 50 éves kor körül, vagy afölött vállalt gyermek azonban már valóban különlegesnek számít, hiszen a legtöbb nő ilyenkor már érzi a menopauza előjeleit, esetleg meg is szűnt a peteérése.

Nálunk tényleg nagyon ritka az, hogy valaki ennyi idősen vállaljon gyereket, különösen első babát. Talán a legismertebb példa Fehér Anna színésznő, aki 53 évesen szülte első gyermekét. Egészen más volt a helyzet például 1949-ben, amikor egy év alatt 43 olyan baba született, akinek édesanyja ötven felett járt. Ez az arány 1975-re nagyon visszaesett: már csak két ötven felett szülő nőről tudunk abból az évből, és ez az arány mostanra is igaz, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden 32 ezredik újszülött anyukája idősebb 50-nél.  

Az ilyen idősen szülő nőknél az egészségügyi kockázatok mellett az a kérdés is felvetődik, vajon képesek lesznek-e felnevelni gyereküket? Hiszen, mire a gyerek 10 éves lesz, addigra az anya 60-65, és ebben az életkorban bizony egyre több egészségügyi probléma lép fel, és sajnos az sincs kizárva, hogy valamelyik szülő a gyerek nagykorúsága előtt, vagy nem sokkal azután távozik az élők sorából. Magyarországon többek között emiatt sem lehet 50 év felett mesterséges megtermékenyítés-programban részt venni

Az egészségügyi kockázatok közül a legjellemzőbbek a vetélés, a Down-szindróma és egyéb kromoszóma-rendellenességek, a terhességi cukorbetegség, a halvaszületés, a méhen kívüli terhesség, a trombózis, a magas vérnyomás, a kis születési súly.

Amerikában arányait tekintve nem gyakoribb az 50 felett szülő nők száma mint nálunk, de ott jóval elfogadottabb ez a jelenség, különösen az asszisztált reprodukciós eljárások igénybevétele óta. A statisztika szerint 1997 és 99 között 539  ötven feletti nő adott életet kisbabájának, s közülük 194-en 55 évesek is elmúltak már. Az Államokban évente kb. 20 gyerek születik idősebb nőktől, jellemzően mesterséges megtermékenyítés útján.

Ebben a témakörben minden kétséget kizáróan a legmegdöbbentőbb adat annak az amerikai hölgynek az esete, aki 73 évesen szülte meg 17. gyermekét 1941-ben. Ausztráliában felmérést készítettek az 50 feletti szülésekkel kapcsolatos véleményekről. Kiderült, hogy az ausztrálok 54,6 százaléka véli elfogadhatónak, hogy egy menopauza után lévő nő mesterséges megtermékenyítés során gyermeket hordjon ki, 37,9 százalk pedig úgy gondolta, hogy a donor-embrióbeültetés jó megoldás számukra.

Az 1990-es években Franciaországban komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy visszaszorítsák a késői szülések arányát. El is fogadtak egy, a posztmenopauzális terhességet tiltó rendeletet, mivel az akkori egészségügyi miniszter, Philippe Douste-Blazy úgy vélte, ötven felett szülni “nem etikus”, ráadásul komolyan veszélyezteti mind az anya, mind a gyermek egészségét. Olaszországban ötven felett nincs lehetőség mesterséges megtermékenyítésre. Angliában tagadják, hogy a nőknek ehhez joga lenne, a mesterséges megtermékenyítés ennek ellenére nincs tiltva.