A szülés, mint emberi jog

Milyen törvény adta jogai vannak a szülő nőnek és ehhez képest milyen lehetőségekkel élhet az intézményi szülése során? Hogyan követi a hazai szülészeti gyakorlat a WHO ajánlásait? Hogyan válhatna elérhetővé a WHO által ajánlott normális szülésmód egyre szélesebb körben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 23. Mandíner Család
Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a meghívott vendégekkel és a megjelent közönséggel a 16 akciónap a Nők elleni erőszak ellen programsorozat keretében szervezett kerekasztal beszélgetésen a Magnet Házban december 10-én, az emberi jogok világnapján. A MODULE (Magyarországi Dúlák Egyesülete) és a TAVAM (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért) közös programján áttekintettük az eltelt néhány évtized hazai és nemzetközi változásait, tapasztalatait, valamint a jövő lehetőségeit.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014 őszén  kiadott állásfoglalásából  kiderül, hogy az intézményekben szülő nők nagy része világszerte tapasztal tiszteletlen, durva vagy éppen elhanyagoló bánásmódot, a szabad döntési helyzetek korlátozását, az alapvető emberi jogok megsértését. Az állásfoglalás megjegyzi, hogy még nincs nemzetközi megegyezés arról, hogy a tiszteletlen és durva bánásmód miként határozható meg és mérhető tudományos eszközökkel, így elterjedtsége sem ismert. Éppen ezért határozottabb fellépést sürget, párbeszédre, a kutatások és az érdekképviseleti formák kiterjesztésére szólít fel ezzel a fontos közegészségügyi és emberi jogi kérdéssel kapcsolatban.
A tiszteletlen, durva vagy éppen elhanyagoló bánásmód nálunk is létező jelenség, ezért több civil szervezet régóta szeretné elérni, hogy a hazai egészségügyi kormányzata WHO korábbi ajánlásait is figyelembe véve kötelezze el magát a tudományos tényeken alapuló, személyközpontú, a nők teljes körű tájékoztatását és döntéseinek, emberi méltóságának tiszteletben tartását magában foglaló szülészeti ellátás biztosítása mellett. A nők a szüléskor különösen kiszolgáltatottak és sebezhetők, ezért meghatározó az egészségügyi intézmények szerepe és felelőssége abban, hogy a leendő édesanyát és az újszülöttet milyen hatások érik.