Szülés után: médiakép vs a valóság

A női test teljes regenerálódásához hat hétnél sokkal több idő szükséges – akár császárral szültünk, akár hüvelyi úton. Hajlamosak vagyunk a hathetes kontrollt afféle vízválasztónak tekinteni: eddig pihentünk, mostantól jöhet a zúzás. Pedig az szervezet ennél azért lassabban regenerálódik…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 17. Dívány

A szülést követő hathetes kontrollon a nőgyógyászom felvilágosított a fogamzásgátlási lehetőségekről, majd boldog babázást kívánva utamra bocsátott, azzal, hogy készen vagyok, nem kell többet jönnöm. Ez volt tegnap .

De a hasam még mindig lóg és egyéb fontosabb szerveim sem érződnek pont olyannak, mint lánykoromban. Az USA-ban élő barátnőm a szülését követő hatodik héten ment vissza dolgozni – nem jókedvéből, ott ez a szokás.

Tényleg hat hétig tart regenerálódni a szülésből? Vagy a valóságban azért több idő kell ennél? A legdurvább rész kétségkívül az első hat hét (mások szerint két hónap), nem véletlenül nevezzük ezt gyermekágynak: ilyenkor az anya dolga ideális esetben a pihenés és a szoptatás.

A hatodik héttől, ha nincsenek durva terhességi szövődmények, anya szép fokozatosan elkezdheti a terhelést. Hajlamosak vagyunk a hathetes kontrollt afféle vízválasztónak tekinteni: eddig pihentünk, mostantól jöhet a zúzás. Eddig belefért, hogy akkora a hasam, mint egy terhesnek, de mostantól ideje elpakolni a terhesruhákat, és persze jókat szeretkezni, miután letettük a babát.what-woman-body-looks-like-after-giving-birth

Csakhogy a teljes regenerálódás nagyjából egy év

Ezt persze tényleg mind lehet, ha mázlink van, de nem szabad elfelejteni, hogy a női test teljes regenerálódásához hat hétnél sokkal több idő szükséges – akár császárral szültünk, akár hüvelyi úton. Erre utalnak a kutatások is: egy brit felmérés során két egyetemi klinika pácienseit követték a szülést követően összesen hét hónapig, ezalatt néhány havonta meginterjúvolták őket testi és lelkiállapotukról.

A kutatást vezető dr. Julie Wray szerint a hathetes időtartam csupán illúzió, és a valóságban a szülést követő felépülés egy évet vesz igénybe. A szakember szerint hatalmas probléma, hogy a szülést követően csak hat hétig gondozza a friss anyákat orvos vagy (az Egyesült Királyságban) szülésznő: szerinte ennek az időtartamnak jóval tovább kellene tartania, hiszen egyes egészségügyi problémák csak később válnak nyilvánvalóvá.

A tanulmányban részt vevő nők jelentős része a hathetes kontrollal sem volt elégedett: előfordult, hogy nem tájékoztatták őket arról, hogy valami gond van, vagy nem vizsgálták meg őket alaposan.

Hazai gyógytornászok szerint például probléma, hogy a terhességet követően nem ellenőrzik rutinszerűen a hasizmok állapotát, így szétnyílt hasizmok, de akár enyhébb sérvek is rejtve maradnak, pedig ha felismernék őket, célzott gyógytornával javítani lehetne a helyzeten.

A cikk itt folytatódik!