A születésszabályozás feloldását fontolgatja Kína

Történelmi lépésre készül Kína: még az idén dönthetnek arról, hogy eltörlik a gyermekvállalással kapcsolatos korlátozásokat az országban. A szigorú születésszabályozás nem csupán az emberi jogok súlyos csorbulását jelentette, de a következtében fellépő munkaerőhiány és a társadalom elöregedése is riasztó méreteket öltött a világ második legnagyobb gazdaságában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kína
2018. május 23. Családháló

Eltörölhetik a szigorú születésszabályozó törvényeket Kínában – írja a írja a Bloomberg.  A világ második legnagyobb gazdaságaként számon tartott országban jelenleg két gyermeket lehet vállalni egy családnak. Ez már egy enyhített formája a törvénynek, 2015 előtt ugyanis csak egy gyermeket engedélyeztek.

A kínai Államtanács széles körű elemzéseket készíttetett, hogy megvizsgálják a csaknem négy évtizede tartó intézkedés következményeit, és országosan el kívánják törölni azt – állítják a testülethez közel álló források. Kína vezetése ezzel kívánja fékezni az országban aggasztó méreteket öltő elöregedést, és megállítani a rájuk irányuló a nemzetközi kritikát, amely az intézkedés miatt sújtja az országot.

Az ezzel kapcsolatos javaslatokat jelen pillanatban is tárgyalják és a tervek szerint teljesen megszüntetnék az állami kontrollt, azaz mindenkinek annyi gyermeke születhetne, amennyit szeretne. Az intézkedést már az év utolsó negyedében elfogadhatják, de csak 2019-ben tervezik bejelenteni – állítják az információt megosztó források.
A szigorú törvényeknek köszönhetően teljesen felborult a populáció egyensúlya: az elöregedő ország másik rákfenéje a férfi többségű társadalom: jelenleg ugyanis 30 millióval több férfi él Kínában, mint nő. Ez főként annak köszönhető, hogy a társadalmilag értéktelenebbnek tekintett lánygyermekek megszületését abortuszokkal akadályozták meg.
Akinek az engedélyezett szám feletti gyermeke született, annak súlyos büntetést kellett fizetnie, ezért rengeteg gyermek él illegalitásban, sokan pedig sterilizáltatták magukat, hogy be tudják tartani a szigorú szabályozást.

Ez utóbbi különösen aggasztó, és előrevetíti az intézkedés feloldásának gyér sikerét is – állítják helyi szakértők, akik szerint kevés szülni képes nő él jelenleg Kínában ahhoz, hogy a születésszabályozás eltörlésével hirtelen eredményeket lehessen elérni. Véleményük szerint a kínai gyermekek születésszámának további drámai csökkenése várható.

Három évvel a korábbi törvény enyhítése után még mindig nem látszódnak biztató eredmények: a kínai statisztikai hivatal szerint tavaly a születések száma 3,5 százalékkal, 17,2 millió csecsemőre mérséklődött. Szakértők szerint ez azt is mutatja, hogy a fiatal generációknak elment a kedve a további gyermekvállalástól.

Via