Szülők: Ide nekünk a bezárásra ítélt iskolákat és óvodákat!

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete határozott véleménye szerint bezárás helyett át kell adni a szülők számára a bezárásra ítélt iskolákat és óvodákat. Az elképzelés részleteiről a szervezet szóvivőjét, Keszei Sándort kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 31. hslaszlo

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete határozott véleménye szerint bezárás helyett át kell adni a szülők számára a bezárásra ítélt iskolákat és óvodákat. Az elképzelés részleteiről a szervezet szóvivőjét, Keszei Sándort kérdeztük.


Keszei álláspontja szerint abszolút nincsen akadálya annak, hogy az iskolai és óvodai szülői közösségek vegyék át a csőd-közeli önkormányzatoktól a közoktatási intézmények működtetését, fenntartását. Mint fogalmazott, határozott szülői szerepvállalásra van szükség, mielőtt eladnák az intézmények ingatlanait és különböző berendezéseit.

Amennyiben az önkormányzatok meg akarnak szabadulni az általuk fenntartott óvodától vagy iskolától, akkor inkább adják át a fenntartás jogát és az ingó és ingatlan vagyont a helyi lakosságot reprezentáló szülői közösségeknek – jegyezte meg a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője. A részletekről szólva Keszei kifejtette: a törvény értelmében közoktatási intézményt szülői egyesület, szülői alapítvány, továbbá természetes személy, akár egy szülő is alapíthat, illetve tarthat fenn.  Éppen emiatt nincsen akadálya – folytatta -, hogy a helyi lakosokat reprezentáló szülők valamilyen formában egész évben nyitva tartó óvodát, gyermekközpontú iskolát működtessenek az adott településen.

A közoktatási törvény értelmében a jegyző, főjegyző, a szülők által alapított nevelési-oktatási intézmény működésének megkezdéséhez szükséges engedély kiadásával kapcsolatos eljárása keretében vizsgálja, hogy a nevelési-oktatási intézmény működéséhez rendelkezésre álló, illetve megteremthető személyi, tárgyi, munkavédelmi, tűzvédelmi, közegészségügyi, pénzügyi feltételek biztosítják-e a nevelő és oktató munka folyamatos, hosszú távú, biztonságos, egészséges, szakszerű megszervezését.

Keszei ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy átadás esetén a jegyző, főjegyző nem utasíthatja el az alapítási, illetve újraalapítási kérelmet. Mint folytatta, ha az átadás-átvétel során kiderül, hogy az adott oktatási intézményben mégis hiányos a kötelezően előírt eszközök és felszerelések listája, akkor az önkormányzat törvénytelenül működtette óvodáját, iskoláját. A szóvivő szerint lehetséges, hogy azért is akarnak megszabadulni egyes önkormányzat az adott nevelési, oktatási intézményétől az új közoktatási törvény hatálybalépése előtt, mert kiderülhetnek a hiányosságok.

A Magyar Nemzet értesülései szerint már a bonyhádi BONI Arany János Egységes Iskola szülői érdekképviselete kérvényezte is az önkormányzatnál az átadást.

Az önkormányzatoknak egyébként május 31-ig kellett meghozniuk döntésüket arról, hogy az új tanévtől átszervezik, összevonják, vagy végleg megszüntetik valamelyik iskolájukat. Valószínű, hogy legalább 20 intézményt zárnak be.

***

Az iskolabezárásban, átszervezésben, átadásban érintett iskolai szülői közösségek május 14-én szombaton békés felvonulás keretében Petíciót adtak át Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás (NEFMI) miniszternek és Pokorni Zoltánnak, az Országgyűlés oktatási tudományos és kutatási bizottság (OTB) elnökének. A Szülői Petíciót a NEFMI részéről Varga Attila főosztályvezető vette át azzal az ígérettel, hogy rövid időn belül a minisztérium fogadja az iskolai szülői szervezetek és szülői egyesületek képviselőit a petíció megvitatására.

Fotó: Flickr – Elizabeth Albert