Találjon családra Kárpátalján!

A Családháló által indított Testvércsalád Mozgalomról nyilatkoztunk az OrientPress rádióműsorában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom
2014. május 26. Gyarmati Orsolya

A Családháló által indított Testvércsalád Mozgalomról nyilatkoztunk az OrientPress rádióműsorában.


Az ukrán válság kitörése óta többet hallunk a kárpátaljai magyarság helyzetéről, az ott élők mindennapjairól azonban így is keveset tudni. Ezen próbált változtatni a Családháló portál, amikor áprilisban meghirdették testvércsalád mozgalmukat – a civil akció keretében anyaországi és kárpátaljai famíliák vehetik fel a kapcsolatot, találkozók, csereüdültetés formájában. A programot szeretnénk kiterjeszteni a határon túli magyarság egészére – mondta el rádiónknak Gyarmati Orsolya szervező.

A kárpátaljai testvércsalád mozgalmat részben az Ukrajnában az elmúlt fél évben kialakult, szinte már polgárháborús helyzet hívta életre – az ukrán lakosság mellett a határon túl élő kárpátaljai magyarok is megsínyli a harcokat, s a mozgalom az ő életükön próbál segíteni, méghozzá családok kapcsolatteremtésének elősegítésével. “A család a legfontosabb kötelék minden ember számára. Ha személyes kapcsolat kialakulhat, akkor az nekünk magyarországi magyaroknak segíthet, hogy lássuk a valós ottani helyzetet, őket pedig megerősítheti abban, hogy nincsenek egyedül” – magyarázza a mozgalom Gyarmati Orsolya.

Mint hangsúlyozza, a mozgalom teljesen önkéntes alapú, nincsen sem pályázati, sem pedig állami forrás mögötte, a szervezésben csak a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete nyújt segítséget. A program lényege, hogy a jelentkező, és egymással ‘összehozott’ magyarországi és a kárpátaljai családok meglátogathatják egymást, pedig gyermekeik kölcsönösen üdülhetnek egymásnál. “Aki esetleg nem tud, vagy nem szeretne családot vállalni, vendégül látni, akkor anyagilag is, pénz vagy tartós élelmiszer küldésével is támogathatja választottjait. Ez esetben viszont azt kértük, hogy akkor ez egy éven át legyen, rendszeresen.” – mondta el a Rádió Orient vendége.