Támogassa a kormány a meddőség okainak alapos kivizsgálását és azok valódi gyógyítását! PETÍCIÓ

Az alábbi petíciót a Móger házaspár indította el, a CitizenGo pedig felkarolta. A Családháló is egyetért a petícióban foglaltakkal, ezért arra kérünk titeket, hogy csatlakozzatok az alábbi, kiemelten fontos ügyhöz!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
petíció
2017. szeptember 18. CitizenGo

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán 2017. augusztus 30-án hivatalosan bejelentette, hogy kibővítik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram kibővítéséről szóló rendelet október 1-jén lép hatályba.

Ma Magyarországon minden ötödik-hatodik szülőképes korú pár meddőséggel küzd. Számos meddőséggel küzdő pár veszi igénybe a TB által támogatott lombikeljárást. Sok más házaspár azonban egészségügyi és/vagy etikai szempontból úgy érzi, hogy nem tudja, nem akarja felvállalni az említett eljárást a következők miatt: 

Egészségügyi szempontok:
– A meddőség nem betegség, hanem egy (vagy több) kóros állapot tünete. A lombikeljárás azonban nem kezeli a terméketlenség kiváltó okát, hanem annak megkerülésével próbálja elérni a várandósságot.
– A lombikeljárás kóros szövődményeket okozhat az anya szervezetében.
– Gyermekkel kapcsolatos kockázatok is fennállnak: A lombikmódszerrel fogant gyermekeknél kétszer valószínűbb az újszülött halálozások valószínűsége, négyszer nagyobb a halvaszületés valószínűsége és kétszer nagyobb a koraszülés kockázata.

Etikai szempontok:
– A lombikmódszer számos emberi életet követel, ugyanis a megfogant embriók 60-95%-a már a fejlődés első szakaszában életét veszti.
– Annak valószínűsége, hogy az in vitro módszerrel egy nő egyetlen megtermékenyített petesejttel várandós lesz, kevesebb, mint 5%. Ez az oka annak, hogy az eljárás során számos embriót „produkálnak”.
– A megtermékenyített petesejteknek csak egy részét – az aktuális magyar törvények szerint legfeljebb 3-at – ültetnek vissza az anyaméhbe, így maradhatnak „fölösleges” (surplus) embriók is.
– A megfogant, de be nem ültetett embriókat jellemzően lefagyasztják, ők számos esetben sosem kapnak esélyt az életre.
– Nem létezik olyan lombikmódszer, amely biztonságos lenne minden egyes, az eljárás során megfogant élet számára.

A petícióban arra kérik a kormányt, hogy szenteljen figyelmet azoknak a meddőséggel küzdő házaspároknak is, akik egészségügyi és/vagy erkölcsi megfontolásból nem vállalják a lombikkezeléseket. Kérik, hogy Magyarország kormánya segítse ezeket a párokat, illetve valamennyi gyógyulni vágyó párt oly módon, hogy az alapos meddőségi kivizsgálások és a meddőségi problémák kezeltetése, vagyis a helyreállító orvoslás elérhető és ajánlott legyen az érintettek számára a magyar állami egészségbiztosítás keretein belül.

Kérjük, hogy csatlakozzatok a petícióhoz, majd küldjétek tovább ismerőseiteknek, köszönjük!

A részletes állásfoglalás az említett adatok hivatkozási helyeivel a petíció oldalán található.