Támogatják a fogyatékos embereket és családjukat

Sokféle gonddal küzdenek a fogyatékos emberek és családtagjaik. Ezek megoldására most egy több mint 170 millió forintos pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Fogyatékos embereket és családjukat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit támogatja a kormány – mondta el a csalad.hu-nak az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
támogatás
2017. augusztus 16. Család.hu

Czibere Károly hozzátette: a szerdán lezáruló, csaknem 171,5 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat. A jelentkezőknek több fontos alapelvet kell teljesíteniük. Az egyik, hogy hozzájáruljanak a fogyatékosokkal szembeni társadalmi attitűd pozitív változásához. Mutassák meg, hogy ezek az emberek mennyire értékesek, javítsanak a társadalmi megítélésükön, a befogadóképességen.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a ne maradjanak egyedül a fogyatékosok, és az őket nevelő, illetve a velük együtt élő családtagok sem. Ehhez minden segítséget megad a kabinet. Mint mondta, a tavalyi, hasonló programra 155 támogatható javaslat érkezett a nagy tapasztalattal rendelkező kisebb-nagyobb civil szervezetektől. Az idén azért nőtt 15 %-kal az erre fordítható keret, hogy még több kezdeményezés valósulhasson meg. Azt még nem tudni, a megemelt keretből hány emberen lehet segíteni, de az biztos, hogy több ezren.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a családoknak elsősorban az információtól való elszigeteltség okoz nehézséget. Sokan úgy érzik, magukra maradnak, ha például integrált óvodát kell keresniük gyermeküknek. Nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért. Abban is hiányos az ismeretük, hogy milyen juttatásokra jogosultak. Másoknak az jelent támogatást, ha hasonló gondokkal küzdő családokkal találkozhatnak.

A cikk ITT folytatódik.