Tanárokkal ellenőriztetik a magyar gyerekműsorokat

A hírközlési hatóság a hazai kábeltévés cégekkel és tévécsatornákkal szövetkezve mostantól minden héten szakértőkkel vizsgáltatja át a képernyőre kerülő gyerekműsorokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 13. szabo.daniel

A hírközlési hatóság a hazai kábeltévés cégekkel és tévécsatornákkal szövetkezve mostantól minden héten szakértőkkel vizsgáltatja át a képernyőre kerülő gyerekműsorokat.


Heti rendszerességgel pszichológusok és tanárok fogják megszűrni a tévében sugárzott gyerekműsorokat, legalábbis azoktól a csatornáktól, amelyek önként csatlakoznak az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség új kezdeményezéséhez. A “Tévézz okosan!” címet viselő projekt részeként a csatornák minden hétre előre elküldik azokat a műsorokat, amelyeket gyerekeknek ajánlanának, a szakértői gárda pedig eldönti, hogy frissen indult, gyerekeknek, tanároknak és szülőknek szánt tévéműsor-ajánló honlapjukon melyikeket fogják ajánlani.

Szakértők nézik át a heti gyerekműsorokat

A kábeltévés szövetség elnöke, Kéry Ferenc szerint azért fogtak bele a projektbe, mert szerintük sokszor fordul elő, hogy a gyerekek egyedül tévéznek, és nem nekik való műsorokat kezdenek el nézni. “Ilyenkor nem reális elvárás a fiatal felé, hogy elkapcsoljon” – mondta Kéry, aki szerint nem megfelelő irány, ha eltiltják a gyereket a tévétől, és persze az sem, ha elektronikus bébiszitternek használják a készüléket. A kezdeményezés nemcsak rajzfilmeket és a Tenkes kapitányát ajánlja a fiatalságnak, hanem például a bizarr természeti katasztrófákkal és paranormális esetekkel foglalkozó Para? Normális? című műsort is a Discovery Science kínálatából.

Az itthon fogható tévécsatornák önként csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, melynek keretében minden héten előre elküldik az NMHH-nak azoknak a műsoroknak a listáját, amelyek szerintük gyerekeknek valóak. Ezeket átszűri majd egy pszichológusokból és tanárokból álló szakértői gárda, akik ajánlót írnak a műsorokhoz a projekt honlapján. Egy-egy műsorhoz feladványok, és egyéb olyan tartalmak is kapcsolódni fognak, amelyek felkelthetik a gyerekek érdeklődését. A honlapon lévő tájékoztatóból az is kiderül, hogy az új tévéken és a szolgáltatók beltéri egységein is elérhető PIN-kódok is hatékony védelmet nyújtanak a nem gyerekeknek való műsorok ellen, csupán arra van szükség, hogy a szülők ne olyan egyszerűen kitalálható számsorokat válasszanak, mint mondjuk a saját születési dátumuk.