Te biztonságosan netezel?

2012. február 7-én ünnepeljük a Biztonságosabb Internet Napját, azaz a Safer Internet Day-t, amelynek programja idén nem csupán a világháló veszélyeire, de annak előnyeire is igyekszik felhívni a figyelmünket. A SID már a világ több mint 60 országában megrendezésre kerül, idén Magyarországon két pályázat is ösztönzte a gyermekeket és a felnőtteket a részvételre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 03. czefernek.lena

2012. február 7-én ünnepeljük a Biztonságosabb Internet Napját, azaz a Safer Internet Day-t, amelynek programja idén nem csupán a világháló veszélyeire, de annak előnyeire is igyekszik felhívni a figyelmünket. A SID már a világ több mint 60 országában megrendezésre kerül, idén Magyarországon két pályázat is ösztönzte a gyermekeket és a felnőtteket a részvételre.


A Safer Internet Day (SID) világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra, de minden évben más akcióterv köré épül a program. Idén a téma a generációk összekapcsolása az online világban.  “Netezzünk együtt… biztonságosan!” – hirdeti a szlogen is, amely arra világít rá, hogy a gyerekek, fiatalok és a szülők, nagyszülők át tudják egymásnak adni a témához kapcsolódó tudásukat, tapasztalataikat, méghozzá úgy, hogy abból mindenki profitáljon.

Mivel az internetezés napjainkban a gyerekekre nézve igen erős veszélyforrásá vált, így a szülőké, családoké az elsődleges felelősség, hogy megvédjék a fiatalokat a káros hatásoktól, tartalmaktól. A prevenció itt is nagyon fontos, ezért az eseménysorozat célja a családok ösztönzése, hogy közösen tegyenek azért, hogy elkerülhessék a veszélyeket a generációkon és kultúrákon átívelő online világban. Míg a naprakész digitális tudással rendelkező fiatalok be tudják vezetni az idősebbeket az új technológiák használatába, a szülők és nagyszülők a fiatalok jelzéseit figyelve tudják őket informálni, megóvni a felelőtlen virtuális szörföléstől.

A Safer Internet Day központi rendezvényén, február 7-én a Microsoft székházában számos érdekes előadáson vehetnek részt az általános- és középiskolás tanulók, amelyekre a Webvelem program weboldalán lehet jelentkezni. A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a SID kapcsán több programmal is készül ugyanazon a napon: két pályázat eredmlényhirdetésére is sor kerül, de sajtótájékoztatóval, kerekasztal-beszélgetésekkel, az ország különböző pontjain tartott biztonságosabb internet-foglalkozásokkal is találkozhatunk a biztonságos internetezés elősegítése érdekében.


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Safer Internet Program magyarországi konzorciumának vezetője idén először írt ki pályázatot a legjobb és legrosszabb hazai weboldalak kategóriájában. A kiírás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a felhasználóbarát online tartalmak fontosságára, és ösztönözze a hazai üzemeltetőket, tervezőket és fejlesztőket a minél jobb honlapok előállítására. S hogy melyek a legjobb és a legrosszabb hazai oldalak a felhasználók szerint? Nemsokára megtudhatjuk!

A SIP magyarországi konzorciuma a Microsoft Magyarországgal közösen videopályázatot is hirdetett „Netezzünk együtt… biztonságosabban!” címmel. A videopályázat célja az volt, hogy a beérkezett filmek közzétételével népszerűsítse a Biztonságosabb Internet Napot, és annak idei témáját: a generációk találkozását, illetve összekapcsolását, egymás segítését az online világban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2012. február 7-én, a SID rendezvényén kerül sor.

Bővebben a Safer Internet Programról:

A „Safer Internet Program” (Biztonságosabb Internet Program) az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tételét szolgálja, különösen a gyermekek számára, illetve a jogellenes, valamint káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságát is biztosítja. A magyarországi konzorcium a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását tűzte ki célul.

•       Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: konzorcium-vezető, awareness centre, www.gyermekmento.hu

•       Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: internet helpline, segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek, www.kek-vonal.hu

•       Puskás Tivadar Közalapítvány: a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője, www.biztonsagosinternet.hu