A TeenSTAR-módszertan meghonosítása Magyarországon

Az ERGO – Európai Regionális Szervezet 2016 óta az ifjúság egészségmegőrzése terén kiemelkedő értékkel bíró, TeenSTAR elnevezésű nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program magyar nyelvterületen történő elterjesztésén, kiépítésén és megszilárdításán dolgozik. 2018. januárjában elindulhat a miskolci régióban az a hároméves program, amelyben az ERGO Európai Regionális Szervezet mint főpályázó vesz részt. A nyitórendezvényt 2018. január 25-én tartják Miskolcon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
TeenSTAR
2018. január 17. Közlemény

A TeenSTAR-módszertan meghonosítása Magyarországon

Az ERGO – Európai Regionális Szervezet 2016 óta az ifjúság egészségmegőrzése terén kiemelkedő értékkel bíró, TeenSTAR elnevezésű nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program magyar nyelvterületen történő elterjesztésén, kiépítésén és megszilárdításán dolgozik. A szervezet célja, hogy a főleg német nyelvterületen – Ausztriában például már tíz éve – jelentős eredményeket elérő, a szülők és diákok körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő képzés tananyaga a Kárpát-medence fiataljai számára is elérhetővé váljék.

Az osztrák, német, felvidéki és erdélyi partnerekkel benyújtott pályázat eredményeként az EFOP 5.2.2-es Transznacionális Együttműködések projekt keretében 2018. januárjában elindulhat a miskolci régióban az a hároméves program, amelyben az ERGO Európai Regionális Szervezet mint főpályázó vesz részt, négy partnerszervezettel: TeenSTAR, Ausztria; Offensive Junger Christen, Németország; Vita Humana, Felvidék; Csíki Anyák Egyesülete, Erdély.

„Az osztrák és német TeenSTAR-oktatók által kidolgozott program hiánypótló, a képzésben részesülő partnerszervezetek esetében ugyanis ez a módszertan, tudásanyag ismeretlen, ilyen jellegű tudásátadás mindeddig nem valósult meg. Ezen felül az összeállított tematika egyedi, a részt vevő szervezetekkel egyeztetett, az ő igényeikhez teljes mértékig igazodik, ami a programot még egyedibb jellegűvé teszi” – mondta el Boros Annamária, a projekt vezetője. Hozzátette: az ERGO és partnerei azért akarják a programot megvalósítani, mert úgy látják, szükség van erre a modern felfogásra, tudásra az érintett országokban is. A projekt címe: A TeenSTAR-módszertan meghonosítása Magyarországon. A projekt nyitórendezvényét 2018. január 25-én, csütörtökön 10 és 13 óra között tartják Miskolcon, a Városháza Dísztermében (3525 Miskolc, Városház tér 8. I. emelet).

A konferencián Ékes Ilona, az ERGO elnökének és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének köszöntőszavait követően Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédét hallgathatják meg az érdeklődők, majd a TeenSTAR Ausztria szervezetet képviselő Helga Sebernik, valamint a TeenSTAR Németország képviseletében jelenlévő Konstantin Mascher tart előadást. A részvétel regisztrációhoz kötött.

TeenSTAR

A kamaszkor kihívásokkal teli időszak szülőknek és gyermekeiknek egyaránt. A szülőkről való leválás korszakában különösen sok kérdés merül fel a szerelem–szexualitás témakörében. A legtöbb felmérés szerint a gyermekek többsége egyáltalán nem vagy csak felszínesen beszél a szüleivel a szexualitásról; vannak, akik még a menstruáció körüli teendőket sem tudják megbeszélni az anyjukkal. Sajnos sok szülőnek fogalma sincs, hogy a gyermeke már aktív szexuális életet él, ami nagyon aggasztó. A TeenSTAR segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. A TeenSTAR a szexualitást a testi, lelki, szellemi hatások egységeként közelíti meg, és célja, hogy a fiatalok felismerjék a női és férfi termékenység jeleit, megértsék fizikai és érzelmi hatásait. Mivel a TeenSTAR tanfolyam a pozitív testképen és a termékenységünk nagyra értékelésén alapul, ezért az érési folyamat lépésenként, az életkornak megfelelően érthető meg, és könnyebbé teszi, hogy a személyiség részévé váljon. Így jutnak el a fiatalok a nemi identitásukhoz és készülnek fel a felelősségteljes szexuális életre. A tanfolyam nyílt légköre hozzájárul a szülők és gyermekeik közötti párbeszéd elősegítéséhez is. Lényeges, hogy elég időt adjunk a fiataloknak kérdéseik megfogalmazásához és azok önálló megválaszolásához, ezért a részt vevőket hosszabb időn át kísérjük, általában egy csoport tagjai legalább hat hónapon keresztül találkoznak rendszeresen.

A program keretében 9-től 19 éves korú fiatalokkal foglalkozó oktatókat képzünk, akik TeenSTAR-oktatókként TeenSTAR-képzéseket szerveznek és vezetnek. A TeenSTAR-tanfolyamokat négy korosztályra bontva ajánlják fiúknak és lányoknak: gyermekeknek 9-től 11 éves korig; 12–14 éves fiataloknak; 15–17 éves fiataloknak; valamint 18 évesnél idősebb fiatal felnőtteknek. A tanfolyamok során több szülői találkozót is szerveznek, hogy tájékoztatást adjanak a képzés felépítéséről, témaköreiről és megerősítsék a szülőket a felelősségteljes nevelésben.

A képzés keretében feldolgozott témakörök: nemekre jellemző viselkedés; szexualitás a médiában; önértékelés és önelfogadás; a testem;  anatómia/a nemi szervek működése; kommunikáció; férfi és női termékenység; érzések; kamaszkor – növekedés és érés; életcélok, vágyálmok; önmagam és mások megértése; barátság, szerelem, szeretet; felelősségtudat; megtanulni ellentmondani, önérvényesítés; felnőttekkel való párbeszédkészség; várandósság – új élet keletkezése; fogamzásszabályozás, fogamzásgátlás; nemi betegségek; házasság és család; személyiséggé válás.

További információk: http://ergo-net.hu/https://www.facebook.com/ergonetponthu/.

(Fotó: miskolc.hu)